MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE! Heroji sa Košara dobijaju BULEVAR, i to na dan kada je BITKA ZVANIČNO POČELA! (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

NJIMA U ČAST!

MRTVE NE ZABORAVITE, ŽIVE POŠTUJTE! Heroji sa Košara dobijaju BULEVAR, i to na dan kada je BITKA ZVANIČNO POČELA! (FOTO)

Srbija -

Bulevar heroja sa Košara svečano će biti otvoren 9. aprila u 12:30 časova!

Spomen ploča u čast heroja bitke na Košarama biće postavljena na niškom bulevaru nazvanom po njima 9. aprila u 12.30 sati, kada je počela najteža borba tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Inače, bulevar Heroja sa Košara spaja dva bulevara u Nišu – Bulevar 12. februar i Bulevar Nikole Tesle.

Na mestu na kom će biti spomenik okačeni su i bilbordi sa natpisom:

"Mrtve ne zaboravite, žive poštujte".

Najava za ovaj događaj deli se na svim društvenim mrežama.

Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i terorista iz takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“, podržavane regularnom Vojskom Albanije i NATO avijacijom. Ova krvava bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici Srbije (tadašnja SR Jugoslavija) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO agresije na Srbiju.

Cilj napada sa albanske strane (Operacija strela bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između srpskih snaga bezbednosti u Đakovici i u Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Posle teških borbi naša vojska uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track