Najnovije vesti

ZNATE LI ŠTA JE GLUŠNA NEDELJA I KAD NIKAKO NE VALJA PRATI VEŠ Baka Olga zna, ona živi po narodnim verovanjima!
Foto: RTS Printscreen

NAJLEPŠE PRIČE SA SRPSKOG SELA

ZNATE LI ŠTA JE GLUŠNA NEDELJA I KAD NIKAKO NE VALJA PRATI VEŠ Baka Olga zna, ona živi po narodnim verovanjima!

Srbija
13:27h

Zahvaljući tom tipu ličnosti srpsko selo je uspelo da preživi vekovima

Šta je glušna nedelja, zašto treba da se umijemo za Svetog Jeremiju - za Olgine mudrosti zainteresovani etnolozi.

Olga Mijatović sa Jelove gore zna sve o praktičnom životu u surovim uslovima. Neiscrpan je izvor narodnih mudrosti i verovanja, te su se za Olgina kazivanja, objavljena na Fejsbuk profilu sa skoro 9.000 pratilaca, zainteresovali i etnolozi.

Etnolozima Matice srpske kazivala je o običajima za Svetog proroka Jeremiju, zaštitniku zmija, ali ekipa RTS je posetila u vreme Uskršnjeg posta i gljivarske rasprave sa komšinicom. "Babino uvo" ju je vratilo u detinjstvo kada ih je babi brala za upravo proteklu ušnu i glušnu nedelju posta, da deca ne ogluve.

"Te nedelje ne valja prati veš, nego da stavimo, odberem da donesem tih pečurki, pa ona stavi kad pravi ceđ, stavi te pečurke u to i onda valja da pere svaki dan veš", priča Olga Mijatović.

Pred nama je Cvetna nedelja kada počinje da se oglašava kukavica ili pjevačica kako Olga kaže, pa nastavlja.

"Kad bude ispred Lazarevdana, Cvjetne nedelje, nikad ne da baba da izađemo iz kuće dok nam ne da parče hleba da pojedemo, ne valja da čujete je gladni, hoće da vam smrdi iz usta i bićete cela ljeta gladni! I onda kaže, ako je čuješ kažeš: 'Čujem te, a ne vidim te, da ne vidim onu, a zna se šta je ona, ona je zmija'", kaže Mijatovićeva.

Olgina zrnca mudrosti, gljivarka Milka Adžić upija od dana prelaska iz grada u planinu, prenoseći ih na svojoj Fejsbuk stranici "Koja je ovo gljiva", pa su Milkini pratioci zapravo i Olgini, učeći od obe o znacima iz prirode.

"Olga sve što je naučila, ona to živi... Tačno zna kada je čemu sezona, to se trudi da unese, ono što može ostavi u zamrzivač, onda cele zime kuva čaj od malina, kaže meni moramo da operemo organizam iz zime, onda beremo crnjušu čim se pojavi iz snega... Zahvaljući tom tipu ličnosti srpsko selo je uspelo da preživi vekovima", ispričala je Adžićeva.

Olga Mijatović priča da je navikla tako. "Meni se čini da mi pomaže, ne bi doživela ove godine, ja 76 godina imam", kaže Mijatovićeva.

O dužini životne niske Olga ne razmišlja, podsetivši nas da 14. maja, na dan Svetog proroka Jeremije ništa ne radimo, izađemo na uranak i umijemo se na prvoj česmi kako bi bolest otišla niz vodu.

(Kurir.rs/RTS/Natalija Vidić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...