ČAČANIMA SE SMEŠI GODINA LAKŠA I LEPŠA ZA ŽIVOT: Dobijaju lične pratioce, personalne asistente i gerontodomaćice o trošku grada
Foto: D.Č.

zračak

ČAČANIMA SE SMEŠI GODINA LAKŠA I LEPŠA ZA ŽIVOT: Dobijaju lične pratioce, personalne asistente i gerontodomaćice o trošku grada

Srbija -

ČAČAK - Čačanski Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak", koji je prvenstveno opredeljen za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, od ove godine pružaće i tri nove usluge lični pratilac, personalni asistent i pomoć u kući. Naophodnu pomoć za lakši život dobiće još 173 novih korisnika, pretežno dece i najstarijih, za šta će biti angažovano 92 obučenih koji će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Čačak, Zračak
foto: D.Č.

"Zakonom o socijalnoj zaštiti, čija modifikacija je krenula u januaru ove godine donošenjem Zakona o socijalnoj karti, više pažnje biće posvećeno najranjivijim kategorijama društva. Grad Čačak prednjači u odnosu na ostale sredine, jer se tri nove usluge korisnicima pružaju još od 2016. godine, posredno putem licenciranih agencija. Takođe, Čačak se ističe i po izdvajanju sredstava za socijalna pitanja, time što je ove godine u budžetu grada opredeljeno 320 miliona, od toga je 40 miliona za tri nove usluge”, izjavila je prilikom posete ovoj ustanovi narodna poslanica Biljana Jakovljević, inače članica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva u Skupštini Republike Srbije.

Čačak, Zračak
foto: D.Č.

Narodna poslanica je dodala da će za sve korisnike ova usluga biti besplatna, odnosno da pada na teret gradskog budžeta, kao i do sada, kao i da u čačanskom Centru za socijalni rad ne postoje liste čekanja za ove tri usluge, tačnije prošli su svi koji su podneli zahtev.

Čačak, Zračak
foto: D.Č.

Inače, ranijih godina Grad je brigu o ove tri najranjivije kategorije stanovništva putem tendera i javnih nabavki poveravao licenciranim agencijama iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Beograda. Međutim sticanjem zakonskih uslova, od januara ove godine gotovo sve usluge socijalne zaštite u Čačku su objedinjene na jednom mestu. Novina je i da će po prvi put korisnici na asistenciju moći da računaju tokom cele godine, izuzimajući lične pratioce deteta koji u radu sa decom pauziraju tokom raspusta. Agencije su ranijih godina usluge pružale u proseku oko osam meseci godišnje.

1 / 6 Foto: D.Č.

“Centar „Zračak“ uslugu “dnevni boravak” pruža već osam godina, koju koristi 80 osoba različitih uzrasnih kategorija i oblika ometenosti. Od januara Zračak je počeo sa pružaljnjem usluge “lični pratilac deteta” koju trenutno koristi 56 dece iz osnovnih i srednjih škola. Početkom aprila preuzeli smo i “personalnu asistenciju” koja je neophodna 21 osobi sa invalididtetom. Krajem ovog meseca startuje i “pomoć u kući” za stara lica koje će u svojim domovima posećivati obučene gerontodomaćice”, izjavila je Ana Jakovljević, direktorka Zračka, dodajući da su sve četiri usluge licencirane od strane Ministartva za rad.

Kurir.rs/Tekst i foto: D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja