LAZARICA UGREJALA DEČJA SRCA: Mališani se obradovali Vrbici, praznik obeležen u centru Kikinde (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

praznik za najmlađe

LAZARICA UGREJALA DEČJA SRCA: Mališani se obradovali Vrbici, praznik obeležen u centru Kikinde (FOTO)

Srbija -

KIKINDA - Korpice, venčići, oslikana šuplja jaja, gnezda i nezaobilazni zvončići vezani na trobojku. To i još mnogo toga moglo se danas videti u centru Kikinde. Jedan od najlepših praznika - Lazareva subota, u narodu poznat kao Vrbica, Kikinđani vole, a naročiti najmlađi.

Kikinda, Vrbica, Lazareva subota
foto: Kurir/S.U.

Vrbica je praznik dečje radosti. Majke danas svečano oblače decu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku. Zvončiče im stavljaju oko vrata, a venčiće od vrbe na glavu. I prethodno veče donelo je najmlađima puno radosti. Lazaričke vatre preskakala su deca. Taj običaj se na severu Banata prenosi sa kolena na koleno. Niko srećniji od mališana nije bio jer ih je lane, u ovo vreme, korona oterala s ulica. Jeste bilo preskakanja vatre Lazarice u dvorištima, ali je lepše u većem društvu.

Kikinda, Vrbica, Lazareva subota
foto: Kurir/S.U.

- Lazarica se u ogleda u paljenju vatre koja ima više funkcija, a osnovne su toplota i svetlost. Vatra u narodnim običajima i verovanjima predstavlja jednu vrstu zaštite od zlih sila, uroka i demona. Iz tog razloga su ljudi, u nedostatku naučnih saznanja, pribegavala paganskih običajima i palili vatre. Deca nisu svesna tih skrivenih značenja, a oni u preskakanju vide radost, mogućnost da se druže i nadmeću. I to je naročito dobro u ovim vremenima otuđenosti - pojašnjava Slavica Gajić, etnolog kikindskog Narodnog muzeja.

Kikinda, Vrbica, Lazareva subota
foto: Kurir/S.U.

Vatre se pale na rogljevima, na raskrsnicama ulica, a obično se upali mala i velika vatra, koju preskaču deca mlađeg i starijeg uzrasta. Najmlađima roditelji pomažu tako što ih drže ispod pazuha, ili sa njima preskoče. Upravo ovakav prizor mogao je da se vidi širom Kikinde, ali i u okolim selima: Bašaidu, Mokrinu, Novim Kozarcima, Novom Miloševu.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track