Lovački savez: Na napade vukova uticala suša
Foto: KURIR

Krenuli za hranom

Lovački savez: Na napade vukova uticala suša

Srbija -
Učestali napadi vukova na stada ovaca verovatno su posledica migracije čopora u potrazi za hranom, odnosno divljači koja se zbog suše spušta ka naseljenim mestima, izjavio sekretar Lovačkog saveza Srbije Aleksandar Ćeranić

BEOGRAD - Učestali napadi vukova na stada ovaca verovatno su posledica migracije čopora u potrazi za hranom, odnosno divljači koja se zbog suše spušta ka naseljenim mestima, izjavio je danas sekretar Lovačkog saveza Srbije Aleksandar Ćeranić.

On je kazao da su vukovi u potrazi sa hranom, najčešće divljim svinjama, počeli da se spuštaju ka naseljenim mestima, jer je i divljač koju love i koja je oskudevala u hrani i vodi zbog dugotrajne suše krenula da traži dodatnu prehranu bliže posejanim njivama, odnosno naseljima.

Tokom jučerašnjeg dana i prošle noći čopori vukova napali su stada ovaca na Goliji, gde su poklali 40 ovaca, dok su u kuršumljiskom naselju Veljkovići poklali devet ovaca. Čopor vukova poklao je više od šezdeset ovaca na Rodopskim planinama, na jugozapadu Bugarske.

Ćeranić je dodao da će zbog suše Lovački savez Srbije na jesen verovatno morati da koriguje planove lova.

"Moraćemo da proverimo stanje prirasta divljači i prema tome utvrdimo planove lova", rekao je Ćeranić i dodao da se to pre svega odnosi na zeca, fazana i divlju patku gluvaru.

On je kazao da su članovi Lovačkog saveza Srbije prethodnih meseci vanredno učestvovali u pravljenju pojilišta za divljač, kao i dopremanju vode i hrane gde god je to bilo moguće, ističući da je suša pogodila i ravničarske i planinske predele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track