AKCIJA KANCELARIJA ZA MLADE GRADA LOZNICA: Kurs samoodbrane spašava od nasilja
Foto: T. Ilić

inicijativa

AKCIJA KANCELARIJA ZA MLADE GRADA LOZNICA: Kurs samoodbrane spašava od nasilja

Srbija -

Četvrtu godinu zaredom Kancelarija za mlade grada Loznica obeležila je danas onlajn prezentacijom 10. maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Ove godine to je učinjeno pod sloganom ‘’Zdrava samoodbrana”, a povod su podaci lozničkog Centra za socijalni rad da je došlo do porasta slučajeva porodičnog nasilja.

Prema rečima Bojana Lučića, koordinatora Kancelarije za mlade, ovaj dan se obeležava sa željom da se mladima skrene pažnja na važnost bavljenja sportom, a ovoga maja je zbog toga što je porodično nasilje u porastu akcenat stavljen na obuku kako se mladi mogu odbraniti od fizičkog nasilja. Podaci kažu da je svaka treća žena u Srbiji izložena fizičkom nasilju, svaka druga doživi neki oblik psihičkog nasilja dok svaka četvrta doživi pretnju nasiljem. Žene mogu biti izložene nasilju bilo gde i bilo kada, na radnom mestu, ulici, koncertu, prodavnici, javnom prevozu, od strane poznanika, ili stranaca. Prema podacima Centra za socijalni rad, od ukupno 560 prijava porodičnog nasilja u 2020. godini, 273 prijave odnosile su se na odrasla lica, sedam muškaraca i 266 žena dok je u kategoriji mladih, nasilje u porodici pretrpelo 67 osoba, od kojih su 65 devojke. Zbog toga je Kancelarija za mlade odlučila da u saradnji sa kik boks klubom ‘’Petrović tim’’ i trenerom Marijom Petrović aktivnost na koju se ovoga puta podstiču mladi bude samoodbrana.

Petrovićeva je najavila da je u planu projekat koji podržava gradska uprava, trajaće najmanje tri meseca, a ticaće se samoodbrane. Uz podršku Grada Loznica, urađena je prezentacija samoodbrane, kroz razne realne situacije, kako bi se skrenula pažnju na porast nasilja, ali i pokazalo kako se neko može adekvatno odbraniti u određenim situacijama. Iz lozničke Kancelarija za mlade poručuju da će, pored redovnih aktivnosti, tokom cele godine realizovati kampanju sa ciljem prevencije u borbi protiv nasilja.

Inače, 10. maj je Svetska zdravstvena organizacija ustanovila 2002. kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track