Najnovije vesti

NA MISTERIOZNOM IMANJU KOD MARJANA RASTE ČUDNA BILJKA: Niču samo plodovi u obliku krstića, a dok je orao našao je čudan predmet
Foto: Rina.rs

parcela zabranjena za pašu stoke

NA MISTERIOZNOM IMANJU KOD MARJANA RASTE ČUDNA BILJKA: Niču samo plodovi u obliku krstića, a dok je orao našao je čudan predmet

Srbija
12:02h

Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopsino selo Ojkovica, njegovi meštani bave se poljoprivredom, ali samo jedna parcela zabranjena je za pašu stoke.

Ojkovica
foto: Rina.rs

U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njoj nalazila velika svetinja.

"Mom ocu su umirala sva muška deca, a jedna žena mu je tada rekla kako da mu bude dobro kada krave pasu po svetinji. Od tog trenutka je tu praksu prekinuo, njegova prva žena je preminula, ponovo se oženio i dobio mene. Od kad sam stasao ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, svi meštani jako poštuju ovo mesto“, rekao je za RINU meštanin Ojkovice Marjan Rogović.

Ojkovica
foto: Rina.rs

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama sa razlogom bude sumnju kod meštana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Pre nekoliko godina mesto je posetio i Vladika Žički Hrizostom koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

"Smatra da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mesto dobilo ime Gradina, a meni su stari pričali da se na našem imanju nalazio manastir. Ono što je specifično i kao neki Božji znak, jeste da ovde skoro ništa ne niče, samo jedna biljka čiji su plodovi u obliku krstića“, kaže Marjan.

Ojkovica
foto: Rina.rs

Misteriozno imanje u Ojkovci obilazili su istoričari koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila Božja kuća kao i rimsko naselje. Njihove pretpostavke tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

"Dok sam orao parcelu pod heljdom ugledao sam čudan predmet, kad sam ga bolje zagledao i uzeo u ruke video sam da je u pitanju metalni nož. Moj sin je kasnije guglao na internetu da veoma liči na koplje iz doba Ilira staro čak nekoliko hiljada godina. Komšija i ja smo ga stavili na sigurno mesto i čeka istoričare“, rekao je ovaj meštanin Ojkovice.

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora, da bi tu svoju nameru i sproveli u delo.

"Ukoliko sve to izostane, ja ću na tom mestu da postavim krst, da bi se bar na neki način znalo kako je ovde nekad bila velika svetinja“, zaključio je Marjan.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja