ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE: Sistematski stomatološki pregledi ponovo u vranjskim školama
Foto: T.S.

Preventivni pregledi na šest meseci obavezni

ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE: Sistematski stomatološki pregledi ponovo u vranjskim školama

Srbija -

Nedelja zdravlja usta i zuba u Srbiji se tradicionalno obeležava od 1991. godine, u trećoj nedelji maja meseca. Ove godine XXXI Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”.

Doktor Dragan Đošić specijalista oralne hirurgije u Zdravstvenom centru u Vranju, u očuvanju zdravlja usta i zuba ističe neophodnost preventivnih pregleda kod dece i odraslih na šest meseci.

zubi, stomatološki pregled
foto: T.S.

"Da bi se izbegle komplikacije bolesti usta i zuba kod mlađe populacije, kod dece i kod odraslog stanovništva potrebno je da se na svakih šest meseci rade preventivni pregledi usta i zuba", ukazuje dr Đošić..

Govoreći o očuvanju zdravih zuba kod trudnica i porodilja dr Đošić napominje da su stomatološke intervencije kod trudnica i porodilja bez kontraindikacija i da su usluge besplatne.

On dodaje da su sa direktorkom Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljanom Antić u toku dogovori o ponovnom uvođenju sistematskih preventivnih stomatoloških pregleda u vranjskim osnovnim i srednjim školama.

" S obzirom da prolazi kovid pandemija vraćamo stomatologe u školske ambulante, srednje škole i krećemo ponovo sa preventivnim i sistematskim pregledima kod dece. Istovremeno preventivni pregledi radiće se i za studente", kaže dr Đošić.

Svetska zdravstvena organizacija definiše oralno zdravlje kao „stanje bez hroničnog bola usta i lica, bez malignih bolesti usne duplje i grla, oralnih infekcija i rana, bez oboljenja desni, karijesa, gubitka zuba, kao i bez drugih oboljenja i stanja koji ograničavaju kapacitet osobe da žvaće, grize, smeje se, govori i negativno se odražavaju na psiho-socijalno blagostanje”. Bolesti usta i zuba uzrokuju bol, nelagodnosti, ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje. Zbog zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica oboljenja usta i zuba predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.

veliki odmor, škola, mala matura, đaci
foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Rezultati Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine pokazali su da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima nešto više od dve trećine (70,9 odsto) učenika petih, sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, značajno više devojčica nego dečaka (82,6 odsto prema 59,9 odsto).

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine pokazuje da 55,3 odsto odraslog stanovništva (15+ godina) u Srbiji procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, a 57,8 odsto stanovnika je izjavilo da pere zube više od jednom dnevno. Najveći procenat stanovnika Srbije koji redovno peru zube (75,1 odsto) je među mladima uzrasta od 15 do 24 godine. Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba nisu samo loša oralna higijena već i faktori koji su značajni i za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, dijabetesa, kao što su: nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera, upotreba duvanskih proizvoda, štetna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, ali i socijalne determinante zdravlja.

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života, počevši i pre nicanja zuba tj. tokom trudnoće. Primena adekvatnih mera u mlađem životnom periodu omogućava unapređenje opšteg i oralnog zdravlja u kasnijem životnom periodu. Stoga se posebna pažnja u planiranju i primeni preventivnih stomatoloških mera posvećuje deci i mladima. Naročito značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track