FESTIVAL JAVNE ISTORIJE ZA VIKEND: Izložba u znak sećanja na žene stradale u NOB
Foto: Ž.M.

Nova kulturna manifestacija u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo

FESTIVAL JAVNE ISTORIJE ZA VIKEND: Izložba u znak sećanja na žene stradale u NOB

Srbija -

KRUŠEVAC - Novu kulturnu manifestaciju “Festival javne istorije“ organizuje Alternativni centar za devojke iz Kruševca, u prostoru Alternativnog kulturnog centra “Gnezdo”, u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju iz Beograda, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

Prostor za izložbe i panele ustupio je Alternativni kulturni centar “Gnezdo”, a manifestacija počinje u subotu, 22. maja. Prvog dana je predviđena izložba, koja se sastoji od tri celine: Žene kruševačkog kraja u socijalističkoj revoluciji i Drugom svetskom ratu, Memoralizacija uloge žena u NOB-u, slučaj preimenovanja ulica u Kruševcu I – Vesnici mira

Izložba objedinjuje lokalnu kulturu sećanja na žene stradale u narodno oslobodilačkoj borbi (NOB) i sećanje na 90-te godine 20. veka predstavljene kroz objektiv lokalne štampe.

Izložba će biti otvorena do 28. maja u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo, svakoga dana od 16 do 19h časova. Sutra će na na istom mestu biti održana i Panel diskusija “Istorija ženskog organizovanja”, panelistkinje će biti: Marijana Stojčić, Centar za primenjenu istorij, Snežana Jakovljević, Udruženje žena Peščanik, Anita Pantelić, Alternativni centar za devojke, a moderatorka: Andrijana Kocić, Alternativni centar za devojke.

Za nedelju, 23. maj, je planirano Javno vođenje “Putevima borbe za slobodu”, poseta lokacijama u okolini Kruševca (Jastrebac , Lomnica i Slobodište) važnim za razgovor o nasleđu Drugog svetskog rata i dešavanjima tokom 1990-ih godina 20. veka.

Manifestacija se završava u AKC “Gnezdo” 26. maja predstavom “Skrovišta Slobodišta”, koju, po motivima dnevnika Ane Frank izvodi Dramska sekcija OŠ “Sveti Sava” iz Čitluka, a ista je nedavno dobila prvu nagradu na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra grada Kruševca FEŠT.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track