OŽIVELA KULTURNA SCENA SUBOTICE: Na Letnjoj pozornici Palića predstava po knjizi Olivere Balašević
Foto: N. H.

pobeda života

OŽIVELA KULTURNA SCENA SUBOTICE: Na Letnjoj pozornici Palića predstava po knjizi Olivere Balašević

Srbija -

-Kulturna dešavanja u Subotici već su u zamahu, ublažavanjem epidemiološke situacije, a večeras se otvara i novi kulturni prostor, "T galerija” Mileta Tasića, umetnika i dugogodišnjeg rukovodioca Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke, i to dvema izložbama slikara Nevene Grković Bukvić i Filipa Rađenovića.

Za 1. jun, Narodno pozorište i Grad Subotica, na Letnoj pozornici na Paliću organizuju teatarsko predstavljanje knjige "Planeta Dvorište” Olivere Balašević. Radi se o pozornici koja je središte sedmodnevnog Evropskog festivala filma na Paliću, koji je podržan i iz evropskih fondova za kulturu, a zbog epidemiološke situacije predviđeno je samo 420 mesta za posetioce.

"Autorka će se subotičkoj publici predstaviti teatarskim izvođenjem biografskog dela, koje govori o uspomenama i odrastanju. Broj mesta na promociji biće ograničen, a besplatne ulaznice publika može preuzeti na biletarnici Narodnog pozorišta", kaže Tatjana Kiš Čegar.

Olivera Balašević, knjiga, Planeta dvorište, Subotica
foto: N.H.

Olivera Balašević je danas u Subotici, u Gradskoj kući najavila svoju knjigu "Planeta dvorište”, a nakon konferencije primio je u kabinetu i gradonačelnik Stevan Bakić, posetila je zatim i Gradsku biblioteku, gde je donirala primerke svoje knjige.

"Postoje gradovi koji se tako nazivaju, jer imaju puno raskrsnica sa semaforima, desetine hiljada stanovnika, ali postoje gradovi čije ime je upisano u biografije poznatih književnika pesnika, slikara, sportista, pevača. Mislim da znate o čemu govorim. Kada sam već bila u punoletstvu, sa nekih 19 godina, sa nekim koga dobro znate, na Paliću, Đole i ja, vratila sam se kući, donekle zaprošena. Moje najlepše uspomene vezane su za Suboticu i nadam se da ću to uspeti da vam na Letnjoj pozornici, u okviru mog teatarskog predstavljanja, svedočenja, predstaviti malu premijeru, krunu svega što predstavlja moj život”, najavila je Olivera.

Olivera Balašević, knjiga, Subotica, Planeta dvorište, predstava
foto: N.H.

Istakla je da njena knjiga govori o odrastanju jedne devojčice u Zrenjaninu, u pomalo trošnoj kući, u dvorištu sa pet stanova, u vremenu od njene pete do 15 godine.

"Priča je ispričana u prvom licu, o odrastanju u ulici koja je drugarski pratila Begej i koja bi ujutru mirisala na pekaru, po danu mirisala na jorgovan, a predveče na prženu kafu. Ova knjiga, „Planeta dvorište“ je ujedno i najsigurnija mapa, pomoću koje se može stići do te zagubljene ulice. Nema ni te kuće više, ni tog dvorišta pa i Begej na tom delu je presahnuo, ostavivši za sobom onaj čuveni most na suvom, kao spomenik jednom savršenom detinjstvu, pod ne baš tako savršenim rasporedom zvezda”, kazivala je danas Olivera Balašević u Subotici.

Podizanje nivoa kulturnih sadržaja u Subotici, najavio je i direktor Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić, koji je potvrdio da će subotičke predstave uskoro biti pred publikom Beograda, nakon što je potpisan protokol o saradnji subotičkog i beogradskog Narodnog pozorišta, pa, inače odnegovana i obrazovana pozorišna publika Subotice isčekuje s nestrpljenjem i najbolje prestave iz prestonice Srbije. Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track