02:34

Istoričar o novim provokacijama iz Prištine

KURIR TELEVIZIJA

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ ODGOVORIO NA ZAHTEVE PRIŠTINE ZA ARTEFAKTIMA: Opasnost postoji, treba ih shvatiti ozbiljno!

Društvo -

Istoričar Dejan Ristić gostuje u Pulsu Srbije na Kurir televiziji povodom zahteva Prištine da Beograd, tačnije Narodni i Etnografski muzej, vrate kulturno arheološko i etnološke blago, odnosno čak 1247 artefakata.

On smatra da najnovije provokacije tzv. države Kosovo nisu neočekivane.

"U skladu su sa strateškim opredeljenjem privremenih vlasti u Prištini da na svaki mogući način trajno uklone materijalne tragove istorijskog trajanja srpskog naroda na teritoriji naše južne pokrajine", objasnio je cenjeni istoričar i dodao da Albanci to rade decenijama unazad na različite načine, od ataka na naše pokretno i nepokretno kulturno nasleđe, kao npr. u Martovskom pogromu.

1 / 1 Foto: Kurir

Promenili su taktiku, ali ne i cilj, smatra naš sagovornik.

"Više nećemo rušiti, sada ćemo preuzimati. realna opasnost od toga postoji, jer oni vrše efektivnu vlast i pokušavaju da dođu do naših najznačajnih elemenata našeg duhovnog, istorijskog, umetničkog i kulturnog blaga", upozorio je istoričar.

Ono što je bitno, kako je naznačio, Republika Srbija je vlasna da raspolaže svojim kulturnim nasleđem pokretnim i nepokretnim i nematerijalnim, u skladu sa međunarodnim konvencijama koje je potpisala i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

1 / 1 Foto: Kurir

"Ovaj zahtev iz Prištine treba shvatiti ozbiljni jer iza njega slede novi koraci. Oni će krenuti sa preuzimanjem delovama kulturnog nasleđa koje se već nalazi na KiM", objasnio je Ristić.

On je ponovio da Prištini ne pripada ovo kulturno blago iz više razloga, prvo radi se o lažnoj, paradržavi, o nepostojećim institucijama i ne može jedan deo države da traži od ostataka države da mu vrati nešto.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Miletić u Pulsu Srbije o Briselskom sporazumu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track