KRALJEVIĆ MARKO ZA KRAJ: Završen jubilarni Vukov sabor u Tršiću (FOTO)
Foto: T.Ilić

svečanost

KRALJEVIĆ MARKO ZA KRAJ: Završen jubilarni Vukov sabor u Tršiću (FOTO)

Srbija -

Završna svečanost jubilarnog 50. Đačkog Vukovog sabora održana je danas na Saborištu u Tršiću gde je na otvorenoj pozornici Malo pozorište "Duško Radović" izvelo predstavu "Srce u junaka Кraljevića Marka".

Svečanost je inače počela tradicionalnim podizanjem saborske zastave i "Himnom Vuku" Stevana St. Mokranjca koju je izveo hor Gimnazije "Vuk Кaradžić".

Pre glumaca na pozornicu je izašla Joka Stanojević, đak generacije lozničke Srednje škole "Sveti Sava", koja je predstavljala Srbiju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi održanoj u Mađarskoj 2019. godine.

Stanojevićeva je rekla da joj je čast da bude "tihi čuvar tradicije" i nastavi priču koja čuva identitet, a naglasila je da je Vuk Stefanović Кaradžić imao sposobnost da razmišlja kroz tri vremena, prošlost, sadašnjost i budućnost i da nam je "omogućio budućnost čuvajući tradiciju".

- Mladom čoveku potreban je ideal oličen u Vuku, Savi, Andriću, Tesli... Ideal koji će podsticati na obrazovanje, vaspitanje, negovanje tradicije i samim tim očuvanje nacionalnog identiteta. Ako ne pamtimo i ne stvaramo priče o najboljima među nama i naša budućnost je ugrožena. Neoduhovljena prošlost je zauvek mrtva. Mi smo tvorci kulturnog identiteta ove zemlje i potrebno je da to prihvatimo kao čast i obavezu. Potrebno je da svojim delom, sećanjem i negovanjem dijaloškog odnosa sa tradicijom, čuvamo i nadograđujemo ono što nam je ostavljeno i dato - kazala je Stanojevićeva.

1 / 7 Foto: T.Ilić

Pre završne svečanosti u vajatu "Vuk i nauka" prikazana je izložba "50. godina Đačkog Vukovog sabora", a u Galeriji na Saborištu izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom trodnevnog trajanja manifestacije Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda je prve večeri na sceni Vukovog doma kulture odigralo predstavu "Aska i vuk", rađenu prema pripoveci našeg nobelovca Ive Andrića, pošto je ovo saborovanje bilo i u znaku jubileja - 60 godina od uručenja Nobelove nagrade našem književniku.

Održana je etnomuzikološka radionica - guslanje, radionica tkanja kao i radionica animiranog filma iz Niša, u Muzeju jezika i pisma predstavljena su studentska istraživanja demonoloških predanja - "Priče o tami" dok je u Gimnaziji "Vuk Кaradžić" održano proglašenje pobednika 19. literarnog konkursa "Vukovo zvono".

Organizator saborovanja bio je Centar za kulturu "Vuk Кaradžić" uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nažalost, iako je vreme bilo idealno, ponovo je malo publike bilo da isprati završnicu saborovanja koje traje pola veka i najmasovnija je đačka manifestacija u Srbiji.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja