23:16

300 ČUDA - PROLOM BANJA

KURIR TELEVIZIJA - 300 čuda

ISCELJUJE NEGATIVNU ENERGIJU: Kupanje na šumskom vazduhu Prolom banje je magija koja NE PRESTAJE!

Srbija -

Ekipa emisije "300 čuda" posetila je Prolom banju i sa Marinom Cvetković, koja je zadužena za marketing ovog prelepog odmarališta u blizini Leskovca otišla na kupanje u šumskom vazduhu.

Ova terapija se naziva "Šinrin Joku" i obavlja se kod vodopada Soko i suština ove terapije je da ljudi kada dođu, dišu, upijaju sunčeve zrake i fitoncide, odnosno lekovite sastojke koja ispušta drveće.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

U obroncima Radan planine počinje prva terapija, a to je upoznavanje u ciljanja šetnje u jednom duhu. Ekipa je imala i "šumski mikrofon" pomoći kojeg posetioci daju jedno drugom reč. Potom su dobili brojeve određenih boja koje su im otkrili pravo stanje njihovog raspoloženja, a ako je ono negativno, tu je Marina da se postara za to da iz šume izađu što zadovoljniji.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Sledeći zadatak je bio da svako od ekipe do sledeće tačke disanja odabere iz šume bilo šta što im se čini zanimljivo. Sledeća tačka bila je uživanje u trenutku, gde bi prisutni uživali u trenutku i orjentisali svoj duh i telo ka trenutku gde se nalaze, te su morali da se izjasne šta su od predmeta iz šume uzeli i kako je ono povezano sa njihovim životom, odnosno na šta ih asocira.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Ekipa je kod Prodanovog potoka zažmurila, slušala njegov šum, cvrkut ptica u cilju sjedinjenja jedni sa drugima. Potom je svako morao da odabere jedan kamen, koji se naziva "kamen spoticanja", koji je trebalo da se protrlja, odbaci sva negativna energija i baci u vodu.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Inače, Radan olanina je proglašenja parkom prirode, ima 750 biljnih vrsta, a tu su posetioci morali da obaberu različite bilje kako bi se uputili ka "oltaru zahvalnosti" gde bi svi skupili cveće i biljke i rekli na čemu su zahvalni u svom životu.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Nakon oltara zahvalnosti, svako je morao da odabere svoje drvo i prigrli ga, osete i meditiraju. Kasnije su se svi okupili i podelilo sa ostalima šta im je drvo poručilo.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

S obzirom na to da je "Šinrin Joku" potekao iz japana, Marina je odabra najlepše stihove ovog jezika, koje bi svi odabrali i to je bio poruka šume našoj ekipi.

Marina koja je tokom ove terapije bila šumska vila i ekipa su i stigli do vodopada Soko i poslednje tačke, a to je čajna ceremonija, gde se ekipa pslužila pitom i njagodama.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Šumski velnes je grana šumske medicine i to je svetski trend potekao iz Japana sedamdesetih godina i kao i kod nas, praktikuje se i u brojnim evropskim zemljama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:45

JEDINSTVEN FENOMEN NA BALKANU: Zid kod Kuršumlije liči na saće i star je 65 MILIONA godina (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track