VETERANI LAKIH NOGU: Loznica bila domaćin Festivala "Godine su prolazile"
Foto: T. Ilić

događaj

VETERANI LAKIH NOGU: Loznica bila domaćin Festivala "Godine su prolazile"

Srbija -

Loznica je juče bila domaćin Festivala veterana folklora pod nazivom ''Godine su prolazile'' koji organizuje KUD ''Karadžić'' u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice.

U amfiteatru kod Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i kod Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači nastupili su učesnici festivala koji su došli iz više gradova Srbije i Republike Srpske, a bilo je oko 300 učesnika. Pre početka festivala svi učesnici su na šetalištu ispred Vukovog doma kulture zajednički odigrali. Užičko kolo, a onda u svečanom defilu prošli kroz grad do stare crkve.

Loznica, Folklor
foto: T. Ilić

- Godinama organizujemo veliku smotru veterana folklora. Prošle, kada smo slavili 170 godina Društva ''Karadžić'' to nismo mogli zbog situacije sa kovidom, ali ove možemo. Odazvalo se mnogo društava, ali nismo mogli sva da pozovemo. Festival nosi naziv ''Godine su prolazile - a mi želimo da iako godine prolaze, pokažemo kroz pesmu i igru da se, ako nam je srce mlado i noge lagano igraju, ne plašimo starosti. Ovde ima jedanaest društava, isto toliko ih je danas i u Banji Koviljači, a ovo je prvi program u okviru obeležavanja Dana grada, 16. juna – rekla je Maja Marinković, članica veterana folklora KUD ''Karadžić''.

Loznica, Folklor
foto: T. Ilić

U Loznicu je stiglo dvadesetak društava iz Banja Luke, Šamca, Brčkog, Ugljevika, Zvornika, Vlasenice, Sevojna, Arilja, Knića, Kruševca, Niša, Valjeva, Obrenovca, Novog Sada, Čelareva, Beočina, Mladenova, Nove Pazove i dva iz Šapca. Osim u Loznici i Banji Koviljači, veterani će u nedelju u podne zaigrati i u Tršiću gde će nastupiti gosti iz Niša, Arilja, Kruševca i Banja Luke.

U Loznicu su došli i članovi Centra za očuvanje tradicije i kulture ''Termoelektrane Nikola Tesla'' iz Obrenovca.

Loznica, Folklor
foto: T. Ilić

- Rekreativna grupa postoji četiri godine, korona nas je omela, ali smo se trudili da igramo i ostanemo u formi. Prvi put smo u Loznici koja nam se mnogo sviđa i jedva čekamo da nastupimo. Grad je stvarno lep, a ljudi su veoma ljubazni i gostoprmljivi - kazao je uoči nastupa Miroslav Stevanović iz Obrenovca. Ansambli koji su zaigrali kod stare lozničke crkve oduševili su Lozničane, uživali su u nastupima veterana koji su igrali tako da su mogli komotno nastupiti i na nekoj smotri gde igraju kulturno- umetnička društva sa mnogo mlađim igračima. Mlado srce i lake noge, ne priznaju godine, potvrdili su svi učesnici Festivala veterana folklora ''Godine su prolazile'' od kojih je mnogima posle pojave kovida ovo bio i prvi nastup pred publikom koji su željno čekali.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track