02:30

Vinari vraćaju u život Rajačke pimnice

KURIR TELEVIZIJA

MLADI NE ODUSTAJU OD TRADICIJE I PORODIČNOG NASLEĐA! Vinari vraćaju u život Rajačke pimnice

Srbija -

U Negotinskoj krajini nedavno je osnovano Udruženje mladih sa Rajačkih pimnica, a među njima dosta mladih koji su se vratili iz inostranstva i sada žele da pokrenu posao u vinarijma svojih predaka i revitalizuju turističku ponudu ovog kraja.

U razvitku Rajačkih, Rogljevačkih i Smedovačkih pimnica, najpoznatijim po kamenim kućama u kojima stanuje vino, značajnu pomoć od dva miliona evra pružiće im Evropska unija u okviru projekta “#EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam”.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Ivana Misić iz Udruženja mladih sa Rajačkih pimnica kaže da ih je trenutno desetak okupljenih oko ove inicijitive.

"Mi smo ovde i krenuli smo da se ponovo bavimo vinarijom, nastavljamo tradiciju svojih roditelja, da krenemo da se više borimo, da što više mladih dođe i da se pročuje za Pimnice, da ljudi vide šta sve imamo", navodi ona.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Uz prelepu prirodu, specifično kulturno nasleđe u Rajcu, pored kamenih kuća i jedinstvenih nadgrobnih spomenika koji se mogu videti na lokalnom groblju, mladi ne kriju da očekuju još veći broj turista nakon realizacije brojnih infrastrukturnih radova koji se tiču elektrifikacije, vodosnabdevanja i popločavanja ulica.

U susednom Rogljevu, vino se takođe proizvodi od davnina i svi se nadaju većem broju posetilaca u narednom periodu.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Kristina Lukić iz francuske vinarije Rogljevo za Kurir televiziju objašnjava da se ovde vina proizvode od davnih vremena.

"Već tada je ovo mesto bilo prestižno po proizvodnji vina. Bitno je da se zadrže ta kultura i tradicija koji vekovima postoje i reskiraju da nestanu, takod aće pomoć EU i GIZ-a spasiti ovo jedinstveno mesto", objašnjava Kristina.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji svestan je da se autohtone sorte grožđa koje se ovde uzgajaju, što je deo kulture i nasleđa Srbije, neophodno još više promovisati i doprineti da se u Evropi stvori veća raznolikost vina.

(Kurir.rs)

Bonus video:

10:09

U EGIPTU GRADILI PIRAMIDE, A NAŠI DIZALI OGROMNE SPOMENIKE KOD RAJCA: Visoki 2 metra, za meštane koji su odbijali da umru bez vina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track