DOBRA VEST ZA ŠKOLARCE U VALJEVU I OKOLINI: U srednjim školama ima 1.588 slobodnih mesta
Foto: S.S.

UOČI MALE MATURE

DOBRA VEST ZA ŠKOLARCE U VALJEVU I OKOLINI: U srednjim školama ima 1.588 slobodnih mesta

Srbija -

U srednjim školama u Kolubarskom okrugu ima 1.588 slobodnih mesta, dok je u Okrugu osmi razred završilo 1.445 đaka. Najviše mesta, 240, ima u Tehničkoj školi, u Valjevskoj gimnaziji ima 214, a u Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj školi po 180 slobodnih mesta.

Učenici koji su završili osmi razred završni ispit, odnosno malu maturu polažu 23, 24. i 25. juna, a da li će upisati željenu školu, zavisi od osvojenih bodova i uspeha u osnovnoj školi.

Mali maturanti 23. juna rešavaju test iz srpskog jezika, narednog dana iz matematike, a 25. juna polažu kombinovani test.

Rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug Zorica Jocić kaže da će testiranje sva tri dana biće organizovano od 9 do 11 časova.

-Ukoliko se dogodi da neko zakasni, u prvih trideset minuta biće moguće da učenik polaže završni ispit, ali uz dozvolu predsednika školske komisije, a to je direktor škole. Učeniku koji je zakasnio neće se produžiti vreme testiranja, nego će morati da završi u planiranom vremenu do 11 časova. Testiranje će biti organizovano u učionicama gde može da bude maksimalno 12 učenika, a njihov rad pratiće dva nastavnika. Ukoliko u školi ima manje od 50 učenika osmog razreda, škole mogu da organizuju testiranje u svojim fiskulturnim salama ili nekom većem prostoru uz obavezno rastojanje od dva metra između učenika u svakom smeru- rekla je Zorica Jocić.

Zorica Jočić
foto: S.S.

Preliminarni rezultati završnog testa biće objavljeni 27. juna, dok će konačni rezultati biti 2. jula. Nakon toga učenici popunjavaju listu želja i podnose prijava za upis u srednju školu. To mogu da obave lično u školi ili elektronskim putem. Drugi upisni krug je 16. jula.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track