VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU: Tradicionalna manifestacija u čast Vidovdana i 650 godina grada Kruševca
Foto: Ž.M.

tradicija

VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU: Tradicionalna manifestacija u čast Vidovdana i 650 godina grada Kruševca

Srbija -

U Kruševcu je otvorena tradicionalna kulturna i turistička manifestacija" Viteški megdan u Lazarevom gradu", koja se održava u okviru programa Vidovdanskih svečanosti, a ove godine i povodom 650 godina srednjevekovne srpske prestonice.

Viteški megdan u Lazarevom gradu
foto: Ž.M.

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović ističući da "Viteški megdan" ima za cilj da publici približi srednjevekovnu epohu i život na dvoru kneza Lazara. Održava se po peti put na centralnom mestu stare srpske prestonice, ispred velelepne Donžon kule i crkve Lazarice".

Viteški megdan u Lazarevom gradu
foto: Ž.M.

"Srednjevekovni vitezovi" su pristigli iz cele Srbije, razapeli su šatore u Lazarevom gradu i započeli prve borbe posle defilea starom srpskom prestonicom. U prestonom gradu otvoreni su i srednjevekovni bazar i viteški dečiji kamp, organizovana škola jahanja i takmičenje u streličarstvu. Svečano otvaranje manifestacije pratio je vatreni spektakl i nastup haos animatora. Viteške borbe su oduševile mnogobrojnu publiku, a zatim je Nacionalni ansambl “Kolo” održao veličanstven koncert.

Viteški megdan u Lazarevom gradu
foto: Ž.M.

U drugom danu manifestacije nastavlja se atraktivan program: srednjevekovne viteške borbe, radionice grnčarije i keramike, lart borilište za decu, nadmetanje u hajdučkim disciplinama, streličarski viteški turnir i po prvi put "Carski festival Lazarevi putevi vina". Subotnji program se završava nastupom Biljane Krstić i Bistrik orkestra, a počinje u 21 sat.

Tradicionalno srednjevekovno venčanje i svečana svadbena srednjevekovna trpeza uz muzičke pratnju solistkinje Sanje Ivanović iz Kruševca je u nedelju, a zatim sledi Viteški dečiji karneval.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track