POČELO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA I IZ ČAMACA, VESIĆ: Ako treba prskaće se i iz aviona
Foto: Gradska čistoća

sezona komaraca

POČELO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA I IZ ČAMACA, VESIĆ: Ako treba prskaće se i iz aviona

Beograd -

Radnici JKP "Gradska čistoća" pored zaprašivanja komaraca sa zemlje počeli su zaprašivanje i iz čamaca, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je taj način dosta efikasniji, s obzirom na to da se komarci najviše legu pored vode.

Vesić je u beogradskom naselju Umka prisustvovao zaprašivanju komaraca iz čamca i dodao da će Gradska čistoća angažovati i avione za zaprašivanje komaraca.

- Štab za vanredne situacije Grada Beograda odlučio je da dozvoli našem preduzeću Gradska čistoća da angažuje, ukoliko bude bilo potrebe, i avione za zaprašivanje komaraca - rekao je Vesić.

Kaže da će u ponedeljak početi raspisivanje nabavke koja će trajati desetak dana i dodaje da će Grad Beograd za najviše dve nedelje biti spreman da podgine i avione za zaprašivanje komaraca, ukoliko bude bilo potrebe.

- Za sada nema potrebne, ali bićemo spremni da angažujemo i avijaciju kako bismo došli do svih onih mesta do kojih je nemoguće doći automobilima i čamcima - naveo je Vesić.

Kada je reč o zaprašivanju komaraca iz čamca, dodaje da ih Gradska čistoća ima dva, te da jedan zaprašuje od Umke prema Ušću, a drugi od Grocke prema Ušću.

Kako navodi Vesić, danas su na suzbijanju komaraca angažovane 33 ekipe, kako iz terenskih vozila, tako i iz čamaca.

Vesić ističe da na tom poslu radi desetine ljudi, dodajući da njihov posao nije lak, jer je Beograd grad na dve reke zbog čega se komarci iznova pojavljuju.

- Ovi ljudi rade i danju i noću, a dešavalo se da ih napadaju nerazumni huligani uz izjave da oni šire koronu. Pozivam sve građane da kada vide naša vozila, da puste da oni zapraše komarce. Sredstava su bezopasna za ljude i životinje, a na taj način rešavamo jedan veliki problem koji imamo tokom leta - rekao je Vesić.

Rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja u Gradskoj čistoći Milica Rajković kaže da su preparati sa kojima se zaprašuju komarci bezbedni za ljude, životinje i životnu sredinu i da su odobreni od Ministarstva za zašitu životne sredine.

S obzirom na to da su to preparati koji deluju na insekte, Rajković kaže da u tu grupu spadaju i pčele, te apeluje na pčelare da u toku trajanja suzbijanje komaraca zatvore svoje pčele kako ne bi stradale.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track