KRUŠEVAC OD OSNIVANJA DO DANAS: Istorijski arhiv Kruševac organizovao naučni skup, izložbu i promocije
Foto: Ž. M.

ISTORIJA

KRUŠEVAC OD OSNIVANJA DO DANAS: Istorijski arhiv Kruševac organizovao naučni skup, izložbu i promocije

Srbija -

Istorijski arhiv Kruševac organizovao je, povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja Grada, Naučni skup pod nazivom "Kruševac od osnivanja do danas", izložbu "Kruševac tragom arhiva i promocije svojih izdanja.

Naučni skup "Kruševac od osnivanja do danas" obuhvatio je radove iz celokupne istorije Kruševca, a među desetak učesnika bili su profesori sa Beogradskog, Niškog i Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

- Od velikog je značaja za Istorijski arhiv što može da doprinese obeležavanju ovakvog jubileja. Mnogi veći gradovi, ne samo u Srbiji već i u Evropi, ne mogu da se pohvale nečim ovakvim – rekao je direktor Istorijskog arhiva Kruševac Nenad Sokolović.

Kruševac
foto: Ž. M.

Nebojša Đokić je elaborirao svoj rad o Kruševcu u vremenima Prvog i Drugog srpskog ustanka sa posebnim osvrtom na obnovu crkava i manastira u 19. veku. Ivan Becić je govorio o ekonomskoj istoriji Srbije, a posebno o formiranju i radu novčanih zavoda i štedionica za uzajamnu pomoć u osamdesetim godinama 19. i na početku 20 veka. Đorđe Petković je informisao o političkim borbama u Srbiji, posebno u kruševačkom kraju u prošlosti, a Bojan Panić o obrazovanju u Kruševcu u prvoj polovini pretprošlog stoleća. Radovan Radovanović je detaljno upoznao Skup o vojnim naoružanju i namenskoj industriji u Srbiji, a posebno o proizvodnji Fabrike vagovna u Kruševcu u toj oblasti.

Jedan od organizatora Naučnog skupa Nebojša Đokić dao je kompletnu ocenu: - Rad prof. dr Radovana Radovanovića pažnju posvećuje fabrici vagona u Kruševcu koja je imala velikiB značaj u vojnoj industriji Kraljevine Jugoslavije, mnogo veći nego što ljudi misle. Malo je poznato da su još pre Drugog svetskog rata u toj fabrici pravljeni modifikovani protivavionski topovi, a pravljeni su i minobacači i minobacačke mine. Moj rad odnosi se na Kruševac u vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka gde je zanimljivo to da se u kruševačkom kraju neposredno pred oslobođenje smanjila turska presija kako se narod ne bi bunio. U vreme od 1804. do 1806. obnovljeni su manastir u Nauparu, crkva u Aleksandrovcu, a verovatno i manastir Veluća. Na taj način Turci su pokušavali da odobrovolje raju kako se ne bi pridruživala ustanicima u Karađorđevoj Srbiji, istakao je ovaj istraživač iz istorije.

Kruševac
foto: Ž. M.

Istorijski arhiv Kruševac je u čast Vidovdana i velikog jubileja Grada Kruševca organizovao izložbu "Kruševac tragom arhiva" u Galeriji Kulturnog centra i promociju 17. broja časopisa "Rasinski anali", monografiju ove ugledne ustanove i brojnih knjiga u svom izdavaštvu.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track