PU BAMBI U LOZNICI: Tesna da primi svu decu, bilo 640 prijava na konkursu
Foto: T. Ilić

predškolska ustanova

PU BAMBI U LOZNICI: Tesna da primi svu decu, bilo 640 prijava na konkursu

Srbija -

Loznička Predškolska ustanova (PU) "Bambi" ponovo je, kako je pokazao ovogodišnji upis, tesna da primi sve mališane. Ovoga puta je od septembra u celodnevni boravak i predškolski pripremni program ukupno upisano 261 dete, a njih 286 ostalo je na listi čekanja, potvrđeno je iz ove ustanove.

Bilo 640 prijava na konkurs u koje ne spadaju samo deca za celodnevni boravak već i ona za četvorosatni pripremni predškolski boravak, dolazak u igraonice, neke prijava nisu bile odgovarajuće, a bilo je i duplih zahteva. Ponovo je prijavljen veći broj dece od slobodnih kapaciteta iako je ustanova učinila sve da primi zakonski maksimalan broj mališana. Svi raspoloživi kapaciteti stavljeni su u funkciju pa su tako u radne sobe pretvorene i dve sale za zajedničke aktivnosti, a grupi predškolaca upisanoj za celodnevni boravak ustupljen je prostor u OŠ "Anta Bogićević". Prošle godine u PU "Bambi" u celodnevni boravak bilo je upisano 1.116 dece, dok ih je oko 1.700 ukupno sa pripremnim predškolskim programom po osnovnim gradskim i seoskim školama.

Loznica, vrtić
foto: T. Ilić

"Bambi" u gradu ima pet objekata, po jedan u Lešnici i Banji Koviljači kao i oko 30 prostora po osnovnim školama u kojima je smešteno više od trideset grupa dece. Na listi čekanja za obdanište u Loznici оd kraja devedesetih godina prošloga veka redovno je ostajalo više od 200 mališana. Kada je na Lagatoru otvorena "Čarolija", jedno od najsavremenijih obdaništa u Srbiji, te 2012. godine nije bilo liste čekanja, ali jeste već naredne. Zbog toga je lokalna samouprava rešila da nadogradi zgradu objekta "Bambi" i za to je dobila podršku države. Od septembra pretprošle godine objekat je proširen za 130 mesta i sa ukupnim kapacitetom od 440 dece je najveći u sklopu PU ‘’Bambi’’. Pošto se ispostavilo da ni to nije dovoljno i da opet postoji lista čekanja, uskoro počinju radovi na izgradnji novog obdaništa u Loznici. Biće sagrađeno pored izdvojenog odeljenja OŠ ‘’Kadinjača’’ u Lozničkom polju i imati maksimalan kapacitet 270 mesta, što bi trebalo da omogući da problem bude ako ne potpuno rešen, onda bar znatno ublažen narednih godina.

U svakom slučaju ipak je lepa vest da su loznička obdaništa i pored proširenja kapaciteta tesna što bi trebalo da znači da rode sve više posećuju Vukov zavičaj.

(Kurir.rs/T.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track