slike koje oduzimaju dah

POGLEDAJTE NESTVARAN PRIZOR NA TISI KOD KANJIŽE: Prirodni fenomen dešava se na samo 3 lokacije na celom svetu, 2 su u Srbiji FOTO

Srbija -

Nešto posle 18 časova u subotu, na Tisi pored Kanjiže, okupljeni su svedočili još jednom cvetenju Tise, prirodnom fenomenu koji se dešava na svega tri lokacije na čitavom svetu - i to upravo na Tisi kod Kanjiže, te Novog Bečeja, kao i na reci Hoanho u Kini.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Insekt koji se zove Tiski cvet živi u mulju reke i kada jedinke dospeju u treću godinu života, tada izlaze na površinu kako bi se rojile, a nakon kratkog ljubavnog plesa, one završavaju svoj životni vek. Tokom volšebnog leta na površini vode, stvaraju se slike koje oduzimaju dah.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Iako je nemoguće znati mnogo unapred kada će se desiti taj prirodni fenomen, oni koji često borave na Tisi, u prvom redu čamdžije i ribari, prvi su koji prepoznaju momenat kada će cvetati Tisa.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kapetan broda koji plovi Tisom Čaba Šarnjai kazao je da se svake godine sve više i više insekata roji iznad Tise, kao i da tome doprinosi čista voda u Tisi nadomak Kanjiže, a on je i ove godine proveravao na staromodan način kada će insekti da izađu iz mulja.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Izvadimo mulj i gledamo kakva je boja larvi. Ako je žuta, a ne bela ili siva, onda je potrebno da prođu još samo dan ili dva i uslediće rojenje. Tako je i bilo", objasnio je Šarnjai, koji dodaje da mulj uzima ašovom i da onda procenjuje na manjim uzorcima broj larvi.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Upravo ovaj prirodni fenomen godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za turizam Žombor Ujvari kazao je da ta opština ima sreću što je cvetanje Tise baš u njihovom mestu najatraktivnije.

cvetanje Tise, Kanjiža
foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Prirodni uslovi za cvetanje Tise su ovde najbolji, a reka Tisa je jedan od naših bisera. Čitava obala je sređena i građani uživaju u sadržajima, na čijim razvojima mi već godinama radimo", istakao je Ujvari, dodavši da ga raduje što iz godine u godinu cvetanje Tise obilazi sve veći broj gostiju Kanjiže.

Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izlaziće na površinu vode i u naredna dva ili tri dana da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok će iza njih na reci ostajati cvetovi, kao prizor koji očevice nikada ne ostavlja ravnodušnim.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track