MINISTARKA MIHAJLOVIĆ U KRUŠEVCU: Potpisan ugovor o obnovi vrtića i škola u okviru projekta za energetsku efikasnost
Foto: Gradska uprava Kruševca

ušteda

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ U KRUŠEVCU: Potpisan ugovor o obnovi vrtića i škola u okviru projekta za energetsku efikasnost

Srbija -

U vrtiću "Pčelica” u Kruševcu, danas je potpisan ugovor u okviru projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u republici Srbiji. Potpisali su ga potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i izvođač radova, direktor kompanije "CREDO d.o.o.“ Goran Simić, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Radi se o kompletnoj energetskoj sanaciji objekta (krov, fasada, rasveta, stolarija, hidroizolacija), a projekat će koštati oko 49 miliona dinara. Potpisivanju ugovora su prisustvovali i švajcarski ambasador Urs Šmid, državni sekretar Zoran Lakićević, pomoćnik ministra Milan Macura, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, pomoćnik za ekologiju Ivan Parezanović, direktorka Predškolske ustanove “Nata VeljkovićW” Vesna Živković.

Nakon potpisivanja Ugovora, održan je radni sastanak u Gradskoj upravi sa predstavnicima svih resornih službi.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike je izjavila posle završetka sastanka, da je Kruševac primer kako jedan grad može da se razvija kada Vlada Srbije i lokalna samouprava zajedno rade na poboljšanju standarda svih građanki i građana.

Kruševac
foto: Gradska uprava Kruševca

"Imali smo važan sastanak na kojem smo razgovarali o energetskoj infrastrukturi, ali kada dođete u Kruševac nemoguće je da ne razgovaramo i o saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi. Ovo je grad u kojem se godinama ulagalo u kapitalne projekte, kao što su Moravski koridor i aerodrom Rosulje i to su važni projekti vredni stotine miliona evra. Takođe, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jedno je najsavremenijih u zemlji. Treća stvar koja je jako važna je energetska infrastruktura bez koje nema novih investicija, nema novih radnih mesta”, izjavila je vicepremijerka Srbije.

Takođe je rekla da Kruševac ide ka povećanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije: "Dodatna pitanja o kojima smo razgovarali su u vezi sa zamenom kotlarnice u toplani koja koristi ugalj. Razgovarali smo i o javnim pozivima za solarne panele i o drugom pozivu za povećanje energetske efikanosti. Verujem da ćemo sledeće godne govoriti i o tome da Kruševac bude na putu zelenog grada”, rekla je ministarka Mihajlović.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, zahvalila je potpredsednici Vlade na konstruktivnom sastanku koji je održan i rekla da su predstavnici grada i javnih preduzeća izneli probleme sa kojima se suočavaju, kao i planove u vezi sa energetskom efikasnošću i snabdevanjem električnom energijom.

“U narednom periodu ćemo rešavati konkretne probleme u radu Toplane i korišćenja obnovljivih izvora energije u cilju očuvanja životne sredine i smanjenja potrošnje energije”, istakla je Palurović. Ona je najavila i niz tematskih radnih sastanaka koji će uslediti nakon današnjeg, gde će se konkretnije razgovarati o modalitetima rešavanja problema iz najšireg opsega u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid, koji je danas posetio Kruševac, izjavio je da Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i upravljanje energijom na lokalu u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

"Ukupan švajcarski doprinos ovoj temi iznosi 8 miliona evra, što uključuje i ugovor o merama energetske efikasnosti u pet škola i jednom vrtiću u Kruševcu vredan 1.4 miliona evra. U okviru ovog partnerstva, Švajcarska promoviše uvođenje Evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama Kruševac, Paraćin, Užice i Vrbas”, rekao je Šmid.

U okviru projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji, u Kruševcu će biti saniran ne samo vrtić "Pčelica”, već i 5 osnovnih škola: “Despot Stefan” u Gornjem Stepošu, Žabare, “Branko Radičević” Bivolje, “Stanislav Binički” Jasika i "Jovan Popović” u Kruševcu.

Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track