02:46

STUDENTI ARHITEKTURE ČUVAJU TRADICIJU I KULTURU ROGLJEVSKIH PIVNICA

KURIR TELEVIZIJA

STUDENTI ARHITEKTURE ČUVAJU TRADICIJU I KULTURU ROGLJEVSKIH PIVNICA: Obnavljaju kuće stare 150 godina

Srbija -

Studenti iz Srbije i Turske, polaznici Letnje škole arhitekture, ovih dana na Rogljevskim pivnicama na tradicionalan način obnavljaju objekte za čuvanje vina stare više od 150 godina.

Najstariji objekti su građeni od slame i blata, nešto mlađi od kamena i opeke, što je za mnoge buduće mlade profesionalce prilika da po prvi put teorijsko znanje sa studija upotpune praktičnim radom sa prirodnim građevinskim materijalima. Istovremeno, za Timočane je ovo šansa da sačuvaju kulturno nasleđe ovog kraja.

pimnice
foto: kurir televizija

Jelica Jovanović iz Udruženja „Grupa arhitekata“ za Kurir televiziju kaže da u zavisnosti od materijala, biraju i kopiraju identične.

"Koristimo tradicionalne tehnike i materijale, obučavamo i studente i majstoreda rade u ovim zaboravljenim ili izumrelim tehnikama", kaže ona.

Studentkinje letnje škole arhitekture kažu da su praktično primenili ona znanja koje imaju iz teorije.

pimnice
foto: kurir televizija

"Ovo je prilika da osetim kako je fizički napraviti, opipati, osetiti miris i teksturu, sve to ima svoju čar", kaže jedna od njih, dok druga dodaje da osim što imaju tu priliku da se razvijajau na profesionalnom putu, ljudima ovog kraja je važno očuvanje ovog arhitektsonskog stila i kulturnog nasleđa ovog kraja.

Letnju škole arhitekture podržali su Evropska unija i GIZ, a projekat očuvanja vinskih podruma u najužem je izboru za ovogodišnju Ilucidare nagradu Evropske unije i Evrope nostre.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:30

Vinari vraćaju u život Rajačke pimnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track