SARADNJA KC NIŠ I ZC VRANJE: Urađene tri operacije novom hirurškom metodom
Foto: T.S.

uspešno

SARADNJA KC NIŠ I ZC VRANJE: Urađene tri operacije novom hirurškom metodom

Srbija -

Angažovanjem hirurga iz KC Niš uz asistenciju kolega iz Vranja prošle nedelje urađene su tri operacije novom hirurškom metodom. Vranjski hirurzi, uskoro će moći i sami da obavljaju ovu operaciju, saopštavaju iz ZC Vranje.

"Država je izgradila Novi hirurški blok za lečenje građana Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja i na taj način postavljeni su novi standardi u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji u ovom delu naše zemlje. Stvoreni su uslovi za tešnju saradnju dve ustanove koja je planirana da bude usmerena na edukaciju, razmenu iskustava i organizacionu strategiju", ističe danas direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

Vranje
foto: T.S.

Ona napominje da je borba sa pandemijom korona virusom, dodatno intenzivirala ovu saradnju, u oba smera.

"Naši lekari su sve vreme pandemije angažovani u Kovid sistemu Kliničkog centra Niš i u isto vreme uspeli smo da održimo funkcionalnim sve oblike saradnje iz non Kovid sistema. Upravo zahvaljujući ovoj saradnji tokom prošle nedelje u Zdravstvenom centru Vranje operisana su tri pacijenta. Operator je bio dr Goran Stanojević, a asistirali su dr Svetlana Mihajlović, dr Igor Stojanović i lekari na specijalizaciji", kaže dr Antić.

Načelnik Opšte hirurgije, Zdravstvenog centra Vranje, dr Igor Stojanović objašnjava da se više od tri meseca na Opštoj hirurgiji u Vranju radi takozvani "hladni" program.

"Nema liste čekanja i pacijenti se operišu 7 do 10 dana nakon postavljanja indikacije za hiruršku intervenciju, uz poštovanje svih propisanih mera protiv pandemije korona virusom, što između ostalog podrazumeva antigenski test po prijemu pacijenta na Hirurgiju. Hitan program se radi odmah. Operacije koje je uradio direktor Klinike za digestivnu hirurgiju, Kliničkog centra Niš, dr Goran Stanojević urađene su novom hirurškom THD metodom u lečenju hemoridalne bolesti (šuljeva) uz našu asistenciju. U pitanju je manje bolna metoda i za nekoliko sata, najviše za jedan dan nakon operacije, pacijenti mogu da idu kući", rekao je načelnik, dr Igor Stojanović i dodao:

"Procedura zahteva malo dužu permanetnu edukaciju, tako da će vranjski hirurzi, za nekoliko meseci moći sami da obavljaju ovu operaciju." Dr Antić je naglasila da se kod onkoloških pacijenata zdravstvena usluga konzilijarnih pregleda nije prekidala ni jednog trenutka od proglašenja pandemije, i da se zbog korišćenja savremene dijagnostičke metode magnetnom rezonacom pacijenti upućuju u Klinički centar Niš.

Vranje
foto: T.S.

Tokom 2020. godine urađeno je 1.039 konzilijarnih pregleda, dok je od početka ove godine zaljučno sa 30. junom urađeno 574 takvih pregleda. "Tokom trajanja pandemije Konzilijumi su redovno organizovani, što je bilo od velike pomoći za naše onkološke bolesnike. Maksimalno je smanjeno maltretiranje naših teških bolesnika. Praktično su lekari došli kod njih da donesu odluku o daljem lečenju. Za vreme pandemije bio je smanjen broj kontrolnih pregleda, dok je broj prvih pregleda i aplikovanih terapija ostao isti i u određenim periodima je bio i povećan, što ukazuje na povećanje broja onkoloških bolesnika", sistematičan je načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju, dr Kosta Zdravković. Dr Zdravković naglašava da su se sve vreme trajanja pandemije onkološki bolesnici ponašali odgovorno, pridržavali se preporuka o ponašanju tokom pandemije.

"Ono što posebno želim da istaknem, veliki broj onkoloških bolesnika svih generacija je vakcinisan i potuno imunizovan, prema svetskim preporukama", ističe dr Zdravković.

Vranje
foto: T.S.

"Zdravstvena zaštita svih naših pacijenata i mogućnost da se ona ostvari predstavlja dodatni izazov i u drugoj godini borbe sa Kovidom 19.Zahvaljujući pravovremenim ulaganjem države i Ministarstva zdravlja u jačanje zdravstvenog sistema naše zemlje u svim segmentima i uz dodatno povezivanje zdravstvenih ustanova na sve raspoložive načine, mogu da našim građanima potvrdim da smo u stanju da pružimo sve ono što je potrebno za očuvanje njihovog zdravlja i života", zaključila je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić, govoreći o saradnji između Kliničkog centra Niš i Zdravstvenog centra Vranje, dve zdravstvene ustanove od ogromnog značaja za građane juga Srbije.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track