SISTEMATSKI PROTIV DROGE! Za 5 godina u Loznici podneto 250 krivičnih prijava zbog proizvodnje i prodaje narkotika
Foto: Kurir/T.Ilić

primer dobre prakse

SISTEMATSKI PROTIV DROGE! Za 5 godina u Loznici podneto 250 krivičnih prijava zbog proizvodnje i prodaje narkotika

Srbija -

LOZNICA - Na inicijativu Vladine Kancelarije za borbu protiv droga u gradskoj upravi Loznice održan je konsultativni sastanak. Cilj je bio formiranje ultidisciplinarnih timova za borbu protiv droga u skladu sa izradom nove epubličke Strategije za borbu protiv droga koja predviđa bolju saradnju između lokalnih institucija i organizacija uključenih u rešavanje tog problema, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, istakao je da Loznica već godinama ima odličnu saradnju sa svim resornim lokalnim ustanovama i organizacijama kao što su policija, osnovne i srednje škole, loznički dom zdravlja i Opšta bolnica, Osnovni sud, Osnovno javno tužilaštvo i svi drugi učesnici koji direktno, ili indirektno rade na suzbijanju narkomanije.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Pre tri godine donet je Lokalni akcioni plan za borbu protiv zloupotrebe droga kojim su predviđene brojne aktivnosti, tribine, predavanja, radionice i drugo zbog čega je Loznica primer dobre prakse kao jedini grad koji je ovaj dokument usvojio. Grad kontinuirano radi i na povećanju bezbednosti omladine i građana zbog čega su postavljeni video nadzori u svim školskim dvorištima i objektima kao i na prometnim i ključnim raskrsnicama i saobraćajnicama – istakao je Đokić.

Predstavnik Vladine kancelarije za borbu protiv droga Jovan Vojinović, stoji u saopštenju, ukazao je na značaj izrade nove Strategije za borbu protiv droga koja predviđa veće učešće promotera zdravih stilova života iz lokalnih zajednica. Kazao je da je u tom pogledu Loznica ''primer dobre prakse jer je usvojila Lokalni akcioni plan za borbu protiv zloupotrebe droga, a da ga sada lako može prilagoditi novoj Strategiji, kada bude doneta''. Podsetimo, Loznica je prvi grad u Srbiji čiji je parlament usvojio Lokalni akcioni plan (LAP) sprečavanja zloupotrebe droga za period 2018-2022. i institucionalno krenuo u osmišljenu, sistematičnu i neprekidnu borbu rešavanja problema vezanih za elegalnu primenu psihoaktivnih supstanci.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Prema podacima iz LAP 2011. godine u Loznici je evidentirano oko 14.900 mladih uzrasta od 15 do 29 godina, a u lozničkom kraju ima oko tri hiljade osnovaca i nešto više od šest hiljada srednjoškolaca. Tada izneti podaci Policijske stanice pokazali su da je na teritoriji Loznica od 2013. do 2018. zaplenjeno 95 kilograma i 414,45 grama različitih vrsta psihoaktivnih supstanci, od toga 99,5 odsto marihuane.

Za tih pet godina podneto je 250 krivičnih prijava zbog učinjenog krivičnog dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga. Starosna struktura izvršilaca krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama u tom periodu bila je od 16 do 52 godine starosti.

Droga je, nažalost, prosutna među mladima, a Loznica već godinama vodi borbu protiv te pošasti ukazujući kroz razne aktivnosti na štetnost narkotika i prednosti zdravih stilova života.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track