KURIR TELEVIZIJA

SIMULACIJOM PIJANSTVA PODIŽU SVEST KOD MLADIH: Najkritičnija 3. godina vožnje, OVOLIKO alkohola je potrebno da se izgubi kontrola

Srbija -

Akcija simulacije uticaja alkohola i psihoaktivnih supstanci organizovana je na gradskim bazenima u Kragujevcu, a njen cilj bio je da edukuje i odvrati mlade vozače od vožnje u pijanom stanju.

Oni su probali da, sa smanjenom pažnjom i koncentracijom, hodaju između čunjeva.

- Moram da priznam da ovo nije nimalo naivno, gotovo ništa nisam video i sve ono što sam video bilo je zamućeno i pomešano, čas mi je blizu, čas mi je daleko. Uopšte nisam imao nikakav osećaj kontrole - rekao je jedan od sagovornika.

Prema statistikama Ministarstva unutrašnjih poslova, rizik od učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi je 140 puta veći kada neko ima 2,4 promila alkohola u krvi nego kada je potpuno trezan.

- Radimo sve programe kao što smo i do sada radili sa udruženjem omladine "Jazas" Kragujevac jesu programi prevencije, jedan od tih programa prethodnih godina bilo je korišćenje psihoaktivnih supstanci i alkohola kod mladih, pogotovo kada je vožnja u pitanju, jer nekako znamo da je veliki procenat saobraćajnih nesreća upravo posledica konzumitranja što alkohola, što psihoaktivnih supstanci - rekla je Marija Đoković iz Kancelarije za mlade.

Prevencija kod mladih je izuzetno važna, a dokazano je da se brzina reakcija u vožnji posle četiri čašice žestokog pića produžava za čak duplo u odnosu na vozače koji nemaju alkohol u krvi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:30

Maloletnici lako dođu do alkohola, niko ne reaguje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track