BERLIN TRAGA ZA GROBNICOM 1.000 VOJNIKA VERMAHTA NA KiM: Ostaci pronađeni na imanju albanske porodice kod Podujeva (FOTO)
Foto: Printscreen YouTube

ekshumacija

BERLIN TRAGA ZA GROBNICOM 1.000 VOJNIKA VERMAHTA NA KiM: Ostaci pronađeni na imanju albanske porodice kod Podujeva (FOTO)

Srbija -

Savezna Republika Nemačka ima podatke da je veliki broj nemačkih vojnika poginuo na KiM tokom Drugog svetskog rata.

Detalje je u saopštenju dostavila nemačka komisija za brigu o ratnim grobnicama.

- Znamo za 987 poginulih vojnika Vermahta na području današnjeg KiM. Sporazum o pitanju ratnih grobnica između dve strane još nije potpisan. Kad budemo mogli da radimo na KiM i da ekshumiramo mrtve tamo ćemo izgraditi i spomen obeležje. Sigurno ćemo pronaći odgovarajuće mesto za ratnu grobnicu u konsultaciji sa lokalnim vlastima - navodi se u saopštenju, a prenose albanski mediji na KiM.

1 / 5 Foto: Printscreen YouTube

Grobovi dvojice vojnika nemačkih oružanih snaga iz doba Hitlera otkriveni su pre nekoliko nedelja u Popovu u Podujevu. Nađeni su na imanju porodice Redža. Seoske vlasti su već 1944. godine sahranili Nemce poginule u borbi sa partizanima na njihovom imanju. Porodica Liapja je 77 godina taj događaj držala u tajnosti sve do jula 2021. godine.

Identifikovani su zahvaljujući metalnim pločama sa serijskim brojem ili kostima lobanje i češljem za kosu. Iskopavanja su izvedena u saradnji lokalnih i nemačkih vlasti i njihovog kontingenta KFOR-a.

- Ako pronađemo pločice ili druge predmete, poput venčanog prstena, koji pružaju podatke o identitetu pokojnika, mi ćemo zajedno sa Saveznim arhivom u Berlinu pokušati da ih identifikujemo kako bismo obavestili njihovu rodbinu - navodi se između pstaog u saopštenju.

(Kurir.rs/Kossev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track