KURIR TELEVIZIJA

DOBROTA LEČI! SUBOTIČANI ISPISALI ISTORIJU: U rekordnom broju se upisali u registar DONORA matičnih ćelija

Srbija -

U Subotici je za samo tri sata napravljen svojevrsni rekord, Subotičani su pokazali svoje humano lice kada se u Nacionalni registar donora matičnih ćelija upisala 51 osoba!

Sa 51 crvenom epruvetom i istim tolikim skupom mnoštva ćelija iz kojih nastaju bela i crvena krvna zrnca, kao i krvne pločice, omogućeno je presađivanje koje kod pojedinih urođenih i stečenih bolesti predstavlja razliku između života i smrti.

Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja pacijenata "Leuka" naglasio je da u Nacionalnom registru potencijalnih davalaca matičnih ćelija fali još 100 hiljada ljudi.

matične ćelije
foto: Kurir TV

Slijepčević je naglasio da će kampanja koju su pokrenuli trajati 365 dana u kontinuitetu, kako bi podstakli što više ljudi da budu donori matičnih ćelija, koštane srži i trombocita, te istakao da ovakav odaziv i podršku nisu imali u ranijim akcijama . "Ovo radimo godinama i trudimo se da popularišemo potrebu za matičnim ćelijama, ali ja to nisam doživeo. Ovo je istorijski momenat, nikada nije bilo toliko ljudi!", oduševljen je Slijepčević, kome je glavni moto u životu da "dobrota leči". Balin Pastor, predednik Skupštine grada Subotice obelodanio je da je do sada u registar bilo upisano 76 imena za nekoliko godina unazad.

matične ćelije
foto: Kurir TV

"Sada samo za tri sata imamo još 51 osobu. zahvalan sam Subotičanima i građanima naseljenih mesta sa teritorije grada Subotice i što možemo da kažemo da je ova akcija bila uspešna", rekao je on. Melinda Tot Demek, predsednica subotičkog ogranka "Leuka" kaže da zainteresovani građani mogu da se jave na transfuziji.

Matične ćelije krvi nalaze se u koštanoj srži, perifernoj krvi ili krvi pupčane vrpce, njihovim presađivanjem oboleli pacijent dobija šansu za novi život preko novog imunog sistema, a procedura doniranja je bezbedna i jednostavna. Ovakva akcija u narednom periodu sprovešće se u još pet gradova u Srbiji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:00

ZAŠTO GRAĐANI MORAJU DA MOLE ZA ŽIVOT PREKO DRUŠTVENIH MREŽA? Iz udruženja Zajedno za život odgovorili na ovo gorko pitanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track