KORONA U VRANJU SVE PRISUTNIJA: Situacija alarmantna, previše smo se opustili, POČELE PORODIČNE EPIDEMIJE
Foto: Kurir/T.S.

povratak sa letovanja

KORONA U VRANJU SVE PRISUTNIJA: Situacija alarmantna, previše smo se opustili, POČELE PORODIČNE EPIDEMIJE

Srbija -

Koordinatorka Kovid ambulante u ATD-u Zdravstvenog centra Vranje, dr Stefana Mladenović upozorava da smo se previše opustili kada je u pitanju zaražavanje korona virusom. Ona u izjavi za sajt ZC Vranje napominje da su za ovaj period karakteristične porodične epidemije nakon povratka jednog od člana porodice sa letovanja i organizovanih proslava.

"Među obolelima od Kovida 19 i dalje beležimo vrlo malo vakcinisanih građana i oni koji su vakcinisani i oboleli su od korona virusa, bilo da su mlađe ili starije dobi, iako su to uglavnom mlađe osobe koje se više kreću i imaju više kontakata, su sa blažim kliničkim slikama. Manji je broj bronhopneumonija, uglavnom su oboleli sa simptomima sekreta iz nosa, kašljem, grebanjem i bolovima u grlu, praćenih povišenom telesnom temperaturom.

Za ovaj period karakteristične su upravo porodične epidemije gde prilikom obolevanja jednog člana, za 10-ak dana dođe na testiranje cela porodica. Uglavnom je reč o ljudima koji su bili na letovanju u Crnoj Gori, dolaze iz Beograda ili su imali su posete iz inostranstva.

vranje
foto: Kurir/T.S.

Ovih dana beležimo i slučajeve gde nam cele proslave, svi ljudi koji su prisustvovali istoj svadbi ili proslavi u istom restoranu dolaze redom na testiranje ", navodi dr Mladenović . Ona iznosi podatak da je od januara do jula 2021. godine zabeleženo 8.180 pozitivnih slučajeva u Zavodu za javno zdravlje Vranje, dok je u ATD kovid ambulanti ta brojka 6.831.

"Za proteklu 2020. godinu na osnovu podataka dobijenih iz Zavoda za javno zdravlje Vranje na teritoriji grada Vranja zabeleženo je ukupno 4.958 pozitivnih slučajeva zaražavanja Kovidom 19. U ovu grupu spadaju svi pozitivni pacijenti koji su nakon prvog testiranja bili pozitivni na Kovid, takođe se tu ubrajaju i žitelji grada Vranja sa trenutnim prebivalištem u drugim gradovima.

vranje
foto: Kurir/T.S.

U istom vremenskom periodu Kovid ambulanta ATD beleži 4.614 pacijenata pozitivnih na Kovid 19 virus, ovde se ubrajaju pacijenti koji su prikazani kao prvi, ali računaju se i kontrolna testiranja za neke od pacijenata koja su se radila do kraja prošle godine, tako da svaki prikazani pacijent nije prvi. (Ponovljena testiranja su rađena samo u slučajevima kada su pacijentima bila potrebna 2 uzastopna negativna testa kako bi izašli iz Bolnice i bili otpušteni kućama.)

Od januara 2021. godine do jula 2021. godine situacija je alarmantnija jer je zabeleženo 8.180 pozitivnih slučajeva u Zavodu za javno zdravlje Vranje, dok je u ATD kovid ambulanti ta brojka 6.831. Pozitivni pacijenti su prikazivani na isti način, tako da je obuhvaćen svaki žitelj grada Vranja sa ovdašnjom adresom prebivališta, a za ATD kovid ambulantu i svaki kontrolno pozitivni pacijent", napominje dr Stefana Mladenović prenosi sajt ZC Vranje.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track