MORAVSKI CAROSTAVNIK U BELOJ VODI: Tradicionalna kulturna manifestacija održana po 13. put na Zapadnoj Moravi! FOTO
Foto: Kurir/Ž.M.

tradicija

MORAVSKI CAROSTAVNIK U BELOJ VODI: Tradicionalna kulturna manifestacija održana po 13. put na Zapadnoj Moravi! FOTO

Srbija -

U Belj Vodi, po trinaesti put (sa prošlogodišnjim prekidom zbog korone u 2020.) održana je jedinstvena pesničko-kulturna manifestacija u Srbiji Moravski carostavnik“, čiji je idejni tvorac dr Velibor Lazarević.

1 / 8 Foto: Kurir/Ž.M.
Bela voda, manifestacija
foto: Kurir/Ž.M.

Manifestacija je i ove godine realizovana na tri prostora: u Muzeju klesarstva u Beloj Vodi, na Velikoj Belovodskoj česmi i na skeli usred Zapadne Moravi u ovom selu. Po dolasku svih učesnika i gostiju manifestacije za sve njih je priređen prijem u Muzeju klesarstva u Beloj Vodi, gde ih je idejni osnivač manifestacije dr Velibor Lazarević upoznao sa istorijatom muzeja.

Program je nastavljen na Belovodskoj česmi gde su voditelji bili Ljubodrag Obradović i dr Velibor Lazarević. Na česmi su venčićem od cveća zakitili 6 lula i izgovorili svoje stihove o vodi pesnici i pesnikinje: Ljubica Žikić, Kragujevac, Milosav Đukić Đuka, Kruševac, Hadži Ljiljana Plavšić, Čačak, Branko Ćirović Ćiro, Ćićevac, Danica Đurić, Lajkovac i Tomislav Dimitrijević Tomako, Trstenik Na kraju programa na Belovodskoj česmi, domaćin ove izuzetne manifestacije Predrag Dašić, posle svoje besede, je kamen - moravski belutak, kao simbol manifestacije, predao sledećem domaćinu, Tomislavu Dimitrijeviću Tomaku iz Trstenika i zajedno sa njim ispio čašu crnog vina. Zatim je centralni program manifestacije, koji je vodila Svetlana Đurđević Đurđa, održan na Belovoskoj skeli.

Bela voda, manifestacija
foto: Kurir/Ž.M.

Na skeli su govorili pesnici gosti i domaćini - članovi Udruženja pesnika Srbije Poezij SRB sa sedištem u Kruševcu, a niz najopevaniju srpsku reku puštena su tri večića, kao simbolji ljubavi, vere i nade. Za muzički užitak bili su zaduženi: guslar Branko Ćirović Ćiro iz Ćićevca, harmonikaš i pevač Miroslav Stamenković Linda iz Pojata, prva harmonika Jugoslavije iz 1976. i pevač Miroslav Živanović iz Kruševca.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track