MEDICINSKI FAKULTET OSUDIO SKANDALOZNU PETICIJU PROTIV VAKCINACIJE DECE: Nedopustivo je i da naši profesori promovišu laži
Foto: Printscreen / Google maps, Profimedia

OGRADILI SE

MEDICINSKI FAKULTET OSUDIO SKANDALOZNU PETICIJU PROTIV VAKCINACIJE DECE: Nedopustivo je i da naši profesori promovišu laži

Društvo -

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu osudiio je skandalozno peticiju protiv vakcinacije dece, čiji inicijatori su i dvoje profesora ovog fakulteta.

Medicinski fakultet je naveo da su "izuzetno neprijatno iznenađeni kada su dobili informaciju o postojanju Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji, koja sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini".

- Posebno je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje. Iako je više puta jasno izražen stav nastavnika i saradnika Fakulteta o pitanjima na koje se odnosi ova peticija, na inicijativu obe katedre i instituta, u daljem tekstu navodimo zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta, koje jasno izražavaju navedene stavove - navodi se u saopštenju.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu svi redom, osim prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, koja je i inicijatorka skandalozne peticije, saopštili su danas da "apsolutno ne podržavaju stavove iznete u peticiji „Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu".

- Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv kovida 19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik - piše u saopštenju koje je potpisalo 24 od 25 nastavnika i saradnika Katedre za mikrobiologiju, a taj jedan koji nedostaje je upravo prof. dr Arsić Arsenijević, kao i svih devet s Katedre za imunologiju.

U saopštenju objavljenom na sajtu Medicinkod fakulteta dalje piše:

- Peticiju je pokrenula grupa lekara, od kojih su neki profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, uključujući i jednog redovnog profesora na predmetu Mikrobiologija. U tekstu peticije iznet je niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji. Sa potpunim ubeđenjem i čiste savesti, mi tvrdimo da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na "lažno predstavljanje medicinskih istina" i "širenje pseudonauke". Tekst ove peticije je pravi primer i jednog i drugog. Kao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji treba da se zapitamo kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu, ali nam je takođe dužnost da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja kovid 19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas.

POTPISNICI SAOPŠTENJA:

Članovi Katedre za mikrobiologiju: 1. prof. dr Tanja Jovanović, prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu 2. prof. dr Dragana Vuković, upravnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju 3. prof. dr Nataša Opavski, šef Katedre za mikrobiologiju 4. prof. dr Branislava Savić 5. prof. dr Sanja Mitrović 6. prof. dr Lazar Ranin 7. prof. dr Maja Ćupić 8. prof. dr Aleksandar Džamić 9. prof. dr Slobodanka Đukić 10. prof. dr Ivana Dakić 11. prof. dr Maja Stanojević 12. prof. dr Aleksandra Knežević 13. prof. dr Ivana Ćirković 14. prof. dr Ivana Lazarević 15. prof. dr Ivana Čolović Čalovski 16. prof. dr Vera Mijač 17. doc. dr Ana Banko 18. doc. dr Ina Gajić 19. doc. dr Irena Aranđelović 20. doc. dr Eleonora Dubljanin 21. asist. sa doktoratom dr Danijela Miljanović 22. asist. dr Stefan Mijatović 23. asist. dr Dušan Kekić 24. asist. dr Marko Janković

Članovi Katedre za imunologiju: 1. prof. emer Marija Mostarica Stojković 2. prof. dr Vladimir Trajković, šef Katedre za imunologiju 3. prof. dr Dušan Popadić 4. prof. dr Vera Pravica 5. prof. dr Miloš Marković 6. doc. dr Emina Milošević 7. doc. dr Vladimir Perović 8. asist. sa doktoratom dr Irena Vuković 9. asist. dr Marina Stamenković

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track