TREĆA DOZA: Za dva dana treću dozu vakcine primilo 800 Nišlija, u Pirotu samo njih 14
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

imunizacija

TREĆA DOZA: Za dva dana treću dozu vakcine primilo 800 Nišlija, u Pirotu samo njih 14

Srbija -

U utorak, 17. avgusta, počela je vakcinacija stanovništva trećom dozom. Najbolji odziv građana koji su vakcinisani ”buster” dozom jeste u Nišu, gde je 800 osoba imunizovano. Mnogo manji broj vakcinisanih dodatnom dozom je Leskovcu, 75 građana, i Vranju, gde je u prethodna dva dana na punktovima za vakcinaciju bilo 64 građana. Najslabiji odziv za sada je u Pirotu, jer je treću dozu primilo svega 14 osoba.

Dopunska doza, pre svega, namenjena je starijem stanovništvu, osobama sa slabijim imunitetom i hroničnim bolestima. Uslov da bi građani primili treći dozu jeste da je od revakcinacije prošlo najmanje 6 meseci. Upravo je to razlog zašto je u Pirotu za samo dva dana vakcinisano 14 građana.

- Mi smo među poslednjima krenuli sa masovnom vakcinacijom. To je bio 20. januar, tako da građani moraju da sačekaju da prođe 6 meseci od kako su primili drugu dozu - objašnjavaju iz pirotskog Zavoda.

Sasvim drugačija slika je u Nišu, gde je u centralnoj zgradi Doma zdravlja i ambulanti u Niškoj Banji treću dozu primilo 800 osoba.

Leskovac je sa vakcinacijom stanovništva krenuo još pre Nove godine, kada su prvo vakcinisani korisnici Gerontološkog centra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandra Čolić

- Na dan 17. avgust dato je 23 trećih (buster) vakcina, dok je 18. avgusta vakcinisano 52 lica sa teritorije Leskovca. U celom Jablaničkom okrugu dodatnu dozu je primilo 106 pacijenata - navode iz Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Građani mogu da biraju koju će treću dozu primiti, bez obzira na to kojom su vakcinisani i revakcinisani. U Vranju, baš kao i ostalim gradovima, građanima su na raspolganju Sinofarm, Sputnjik, Fajzer i Astra Zeneka.

Za sada u dva dana treću ”buster” vakcinu primilo je 64 Vranjanaca, dok među vakcinisanima trećom dozom nema državljana Severne Makedonje - saopštavju iz ZC Vranje.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade, oni koji žele da prime dopunsku dozu ne moraju sami da se prijavljuju, već će biti pozvani SMS-om ili mejlom sa linkom do portala e-Uprave, gde mogu da vide da li im je preporučena ova doza ili ne.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.Mitić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track