Poseta delegacije Pokrajinske vlade Nižnjem Novgorodu
Foto: Pokrajinska vlada

Poseta delegacije Pokrajinske vlade Nižnjem Novgorodu

Srbija -

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi potpredsednik i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković boravi u radnoj poseti Nižnjem Novgorodu u Ruskoj Federaciji, povodom obeležavanja 800. godišnjice osnivanja tog grada.

„Velika nam je čast i ponosni smo što smo na ovom mestu, jer su naše dve zemlje bratske i prijateljske. Pokrajinska vlada nastaviće da razvija sveobuhvatne odnose sa našim domaćinima, ali i sa drugim ruskim oblastima, kako bismo dodatno doprineli celokupnom unapređenju veza između naših dveju zemalja“, izjavio je potpredsednik Gojković.

Tokom prvog dana posete, održan je radni sastanak sa potpredsednikom Privredne i industrijske komore Ruske Federacije Dmitrijem Kuročkinom na kome se razgovaralo o intenziviranju saradnje AP Vojvodine i te ruske oblasti, koje imaju potpisan Memorandum o saradnji.

„Imamo šta da ponudimo ruskom tržištu, Vojvodina je pokrajina u ekspanziji sa puno potencijala, od privrede do turizma. Želja nam je da damo dodatni impuls povezivanju privrednika, ali i da podstaknemo dolazak ruskih direktnih investicija“, rekao je Gojković.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena između AP Vojvodine i Ruske Federacije u 2020. godini iznosila je 994 miliona evra, dok je u prvoj polovini tekuće godine bila vredna 417,6 miliona evra.

Član delegacije Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, danas je posetila Novgorodski univerzitet, sa čijim je rukovodstvom razgovarala o mogućnostima jačanja saradnje sa Univerzitetom u Novom Sadu, nakon čega je obišla Srpski centar u okviru Filološkog fakulteta i Fakulteta za žurnalistiku.

Na poziv gubernatora Nižegorodske oblasti Gleba Nikitina, delegacija Pokrajinske vlade sutra će prisustvovati i centralnoj svečanosti povodom 800. godišnjice osnivanja Nižnjeg Novgoroda, na kojoj je najavljeno i prisustvo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

U radnoj poseti Nižnjem Novgorodu boravi i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track