LOVAC BOŠKO OTHRANIO JELENKA NA CUCLU: Mladunče pronašao u blizini kolibe, doneo ga kući, a od tada ga lane PRATI U STOPU
Foto: Shutterstock/dstroik

drugari

LOVAC BOŠKO OTHRANIO JELENKA NA CUCLU: Mladunče pronašao u blizini kolibe, doneo ga kući, a od tada ga lane PRATI U STOPU

Srbija -

Lovac Boško Jelić iz Debelje pre dva meseca našao je u blizini kolibe na Rudinama mladunče srne koje je potom sa suprugom Slađanom othranio mlekom iz flašice na cuclu.

Jelenko, kako je dobio ime, miljenik je zaseoka Jelića kolibe.

- Bilo je malo k'o rukavica, srna se okotila sa zakašnjenjem od 30-45 dana od vremena u kome mladunce donose na svet. Sada je Jelenku dnevni obrok oko litar i po mleka, bira i travke oko kolibe i po vrtu, gde mu je list cvekle poslastica, povremeno brsti i list lipe, a navadio se i na kašičicu meda. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću jarčeve - kaže Boško.

Zanimljivo je da Jelenko u stopu prati svog spasioca i hranioca od štale do ograde, vrta i kolibe, a nepoverljiv je prema komšijama i deci koja dolaze "na videnije". Jelića kolibe su, inače, najmlađi zaseok u čitavom kraju jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro dece.

Lovac koji je spasao mladunče strahuje da psi lutalice ne preskoče ogradu i rastrgnu Jelenka, jer krstare ovuda i u okolnim zaseocima, a često i srne gone. Кućica u kojoj provodi noći već je mala pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka.

- Ustupio bih ga nekom ko ima uslove da ga hrani i čuva ili Lovačkom udruženju. Jelenko će u goru, po zovu divljine, kad iduće godine počne parenje - podseća Boško.

(Kurir.rs/zlatar.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track