SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U FEKETIĆU: Pogledajte blago, srednjovekovni prsten na desnoj ruci pokojnika (FOTO)
Foto: Gradski muzej Subotica

MUZEJSKI IZLOG OTVOREN U SUBOTICI

SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U FEKETIĆU: Pogledajte blago, srednjovekovni prsten na desnoj ruci pokojnika (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA - Među predmetima Srednjevekovne zbirke Arheološkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica, posebno mesto zauzima takozvano pečatno prstenje, saznajemo od Nede Dimovski, arheologa i višeg kustosa subotičkog Gradskog muzeja, a zanimljivo je, da je jedan od takvih prstenova otkriven prilikom arheoloških istraživanja na lokalitetu Pozajmište peska u Feketiću, na ruci pokojnika, gde su otkriveni grobovi i temelji srednjevekovne crkve.

nalazište, prsten, Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Dimovski objašnjava za Kurir, da je zaštitno arheološko istraživanje, u kojem je i sama učestvovala, uz istraživački tim i rukovodioca Zvonimira Nedeljkova, arheologa Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, vršeno 2010. godine, na tom lokalitetu, gde su otkriveni i mnogi drugi predmeti i arhivirani u Gradskom muzeju Subotice, a pronađeni pečatni prsten biće izožen od ponedeljka, u okviru muzejskog projekta „Pogled u prošlost“.

„Glave ovog tipa prstenja mogu biti ukrašene različitim motivima od stilizovanih gotičkih slova, predstava životinja ili geometrijskih ukrasa do predstava Bogorodice sa malim Isusom ili motiva koji se oslanjaju na izgled grbova. Takav jedan prsten je otkriven na desnoj ruci pokojnika, prilikom istraživanja na lokalitetu Pozajmište peska u Feketiću. Osim pečatnog prstena nađeni su i ostaci 435 grobova, a iz jednog i potiče otkriveni prsten, kao i temelji srednjevekovne crkve “, otkriva nam Dimovski.

nalazište, prsten, Subotica
foto: Gradski muzej Subotica

Ona objašnjava i da je masivni prsten, izliven od bronze, a na glavi ima predstavu ruke koja drži mač. „Bočno od centralnog motiva nalaze se urezani zvezda i polumesec. Ruka koja drži mač predstavlja simbol vrhovne vlasti i vojne dominacije. Prstenje ovog tipa rasprostranjeno je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Na teritoriji Karpatskog basena najčešće se datuje u period 15-16. veka“, kaže Dimovski.

Istraživanje je trajalo između tri i četiri meseca, a ubrzano je zbog izgradnje dela autoputa u blizini te lokacije kod Feketića.

nalazište, prsten, Subotica
foto: Gradski muzej Subotica

„Svi nađeni predmeti su i tehnički dokumentovani, a nalaze se u Gradskom muzeju. Sada smo u okviru projekta Pogled u prošlost, otvorili muzejski izlog, pored ulaza u zgradu Muzeja, u kojem će od 13.septembra biti izložen i otkriveni pečatni prsten. Tako će svi građani imati priliku da vide neke izuzetne izložene predmete i priču o njima, na ekranu, jer je nemoguće za svaki od njih organizovati izložbu“, kaže za Kurir Neda Dimovski.

nalazište, prsten, Subotica
foto: Gradski muzej Subotica

Gradski muzej u Subotici je osnovan je 1892. i reosnovan 1948. godine, s ciljem očuvanja i predstavljanja arheoloških, antropoloških, istorijskih, pedagoških, etnoloških, prirodnjačkih i vrednosti iz oblasti istorije umetnosti. Muzej je od 2008. godine, u secesijskoj zgradi iz 18. veka, najamnoj kući Mikše Demetera.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track