88. VUKOV SABOR OD 13. DO 29. SEPTEMBRA: Ovogodišnja manifestacija u znaku jubileja, 60 godina od dodele Nobelove nagrade Andriću
Foto: T.Ilić

tradicija

88. VUKOV SABOR OD 13. DO 29. SEPTEMBRA: Ovogodišnja manifestacija u znaku jubileja, 60 godina od dodele Nobelove nagrade Andriću

Srbija -

LOZNICA – Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija kod nas, ove godine biće održan od 13. do 19. septembra u Loznici i Tršiću, rodnom selu reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Završna svečanost 88. Vukovog sabora, zakazana je u nedelju (19.9) u Tršiću, a tradicionalnu besedu održaće profesor dr Aleksandar Milanović, saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’.

- Svaki Vukov sabor ima za cilj da, sećanjem na Vukovu ličnost i delo, širi prosvetiteljske ideje, neguje i čuva jezik i narodnu baštinu, podstiče razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva. Ovogodišnji sabor u znaku je jubileja, 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Za cilj ima spajanje Vukovog stvaralaštva sa radom najvećeg srpskog pisca, humaniste, diplomate, ali pre svega čoveka koji je svoje poverenje poklonio rečima, Ivom Andrićem.

Vukov Sabor, Loznica
foto: T.Ilić

žVuk Karadžić i Ivo Andrić simboli su srpskog jezika i pisma, te stoga i bastioni koji su predano čuvali srpski nacionalni identitet – ističu iz te ustanove. Svečano otvaranje saborovanja je u ponedeljak (13.9) u Vukovom domu kulture, od 20 časova, gde će posle ’’Himne Vuku’’ Stevana S. Mokranjca, u izvođenju Grupe pevača KUD ’’Karadžić’’, biti održana dva klavirska koncerta ’’Metohijska pojanja’’ i ’’Raški mozaik’’ kompozitora i akademika Svetislava Božića u izvođenju Filharmonije mladih ’’Borislav Pašćan’’.

U okviru predsaborskih dana naredne sedmice biće izvedeno više različitih programa. Tako će u Vukovom domu kulture KUD ‘’Karadžić’’ izvesti kolažni program, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović biti predstavljanje Matice srpske i Letopisa Matice srpske, u Galeriji ‘’Mina Karadžić’’ prikazan dokumentarni film ‘’Prvi Vukov sabor u Tršiću’’ (1933) Jugoslovenske kinoteke i otvorena izložba slika iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija ‘’Radovan Trnavac Mića’’ iz Valjeva.

Vukov Sabor, Loznica
foto: T.Ilić

Muzej jezika i pisma u Tršiću biće u subotu (18.9) domaćin izložbe ’Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije’’ Etnografskog Muzeja u Beogradu, a u Naučno-obrazovno kulturnom centru (NOKC) ‘’Vuk Karadžić’’ povodom pedeset godina Međunarodnog slavističkog centra predstavljena knjiga ‘’Velike teme srpske lingvistike’’ i ‘’Vuk u Tršiću’’. Toga dana u amfiteatru kod stare lozničke crkve biće održano guslarsko veče. Poslednjeg dana saborovanja, 19. septembra, u NOKC će biti otvorena izložba ’’Vuk i Nemci’’, a tačno u podne će na saborištu početi završna svečanost. Posle izvođenja ‘’Himne Vuku’’, obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića i besede profesora Milanović, biće izveden dramolet u tri slike ‘’Ivo Andrić: Častan pobednik’’ po tekstu Muharema Bazdulja.

Podsetimo, Vukov sabor održava se u čast reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864). Prvo saborovanje održano je 17. septembra 1933. u dvorištu Vukove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, i od tada se uoči Male Gospojine u Tršiću svake godine, okupljaju poštovaoci njegovog besmrtnog dela. Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’organizuje 88. Vukov sabor uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice, a ovogodišnji programi manifestacije biće, kako je saopšteno, prilagođeni epidemiskoj situaciji.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track