01:48

PROFESOR VULETIĆ U USIJANJU DANA: Kurtijeva parola pregovora je nemamo o čemu da razgovaramo

milić i vuletić u usijanju dana

DIPLOMATSKA OFANZIVA NAŠE ZEMLJE: Na Srbiju se vrše jaki pritisci, ali se njenog jačanja mnogi pribojavaju

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko dana nakon posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, koja je zakazana za 13. septembar, sastaće se sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Septembarska agenda rezervisana je i za doček Ursule fon der Lajen, kao i američkih i francuskih senatora. Planiran je i sastanak sa liderima Višegradske grupe u Budimpešti, kao i poseta samitu "Otvoreni Balkan". Kako Srbija štiti svoje nacionalne i ekonomske interese u svetu? Koje su to strane sile koje žele da spuste razvojnu moć Srbije?

O ovim temama u "Usijanju dana" govorili su sociolog prof. Vladimir Vuletić i osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

"Jako je dobro što je došlo do susreta Šmita i Vučića. Visoki predstavnik se video i sa patrijarhom, što pokazuje da je SPC veliki društveni akter u regionu", rekla je Jelena Milić.

"Prisustvujemo trendu nepotrebne antagonizacije Srba i Srbije. To je opasno. Bez obzira šta ja mislila o Dodikovoj politici, mislim da Šmit ima dovoljno iskustva da tako nešto ne uradi (da smeni Dodika na zahtev Džaferovića)", dodala je Jelena Milić.

Usijanje dana
foto: Printscreen/Kurir TV

"Susret Šmita sa predsednikom Srbije je veoma značajan za Šmita, ali i za Srbiju, koja je poslala jasan signal da neće voditi politiku koja nije politika dijaloga. Ukoliko Šmit bude imao razumevanja za poziciju RS i poziciju Dejtionskog sporazuma, mislim da ovaj korak koji je učinjen, dobro će doći u daljoj saradnji", nadovezao se Vuletić.

"Zapad ima interes da čvršće veže Zapadni Balkan za EU i time potisne Rusiju i Kinu. Na Srbiju se vrše jaki pritisci, ne samo zbog Kosova", nastavio je Vuletić.

Usijanje dana
foto: Printscreen/Kurir TV

"Mi imamo potpuno šizofrenu situaciju. Predsednik države se kritikuje što je u dobrim odnosima sa jednom od najuticajnijih političarki sveta", rekla je Jelena Milić uoči dolaska Angele Merkel, pa dodala:

"Zanimljivo je kako će njenu posetu komentarisati opozicija i civilno stanovništo".

03:51

JELENA MILIĆ U USIJANJU DANA: Moguće je da se pojačaju migrantski tokovi u narednom periodu

"Merkel dolazi dve, tri nedelje pre izbora u Nemačkoj. Kancelarka napušta politiku, ali ne okreće leđa partijskim drugovima i učiniće sve da im pojača poziciju", poručio je Vuletić, pa nastavio:

"Nemačka je najveći ekonomski partner Srbije, ali da bi još više ulagala, neophodna je stabilna politička situacija na Zapadnom Balkanu. Kao što je predsednik rekao, kada Srbija počne da jača, mnogi se pribojavaju".

"Bojim se da ćemo i proširenju EU još dugo slušati, bez realizacije", kaže Milić.

"Bajdenovi rejtinzi nisu tako dobri. Njemu su se namestili kovid, kriza na meksičkoj granici, Afganistan, uragan... Ima on mnogo problema. Nadam se da kosovsko pitanje neće prebaciti na Evropu", podvlači Milić.

"Srbija mudro ne stavlja sva jaja u istu korpu", jasna je Jelena Milić.

"Kurtijeva parola pregovora je 'Nemamo o čemu da razgovaramo", kazao je Vuletić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track