PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA KRISTIJANOM ŠMITOM: Razgovaraće u situaciji u BiH, ali i o još nekim temama
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

sastali se u vili mir

PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA KRISTIJANOM ŠMITOM: Razgovaraće u situaciji u BiH, ali i o još nekim temama

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučićv danas je izrazio očekivanje da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit imati "nepristrasan i izbalansiran pristup", uz ocenu da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u BiH i regionu.

Vučić, koji se u Beogradu sastao sa Šmitom, rekao je da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštilo je predsedništvo.

Vučić je iskazao stav da bi narodi u BiH trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, izrazivši uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Šmit je naveo da je funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće biti potrebna međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

On je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

- Imao sam sa Kristijanom Šmitom jutros razgovor razgovrali smo o situaciji u regionu, bio je otvoren razgovor, dugo se poznajemo. Izneo sam svoje zebnje, rekao da Srbija poštuje dejstonski mirovni sporazum, da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da poštuje i celovitost i integritet Republike Srpske, unutar BiH da želimo još bolje ekonomske veze i svake druge veze kako Republike Srpske tako i BiH. I zamolio sam ga da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice u nekom drugom periodu. Rekao sam mu šta mislim i on je meni svakako rekao šta misli. Nisu bile lake teme na stolu - naveo je Vučić u Zemunu nakon polaganja kamena temeljca.

Na pitanje da li će doći do deblokade institucija u Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da ne zna, ali da će u nedelju ponovo razgovarati sa Miloradom Dodikom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track