MASAKR NAD SRBIMA NIJE ZABORAVLJEN! Miodrag Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene u Medačkom džepu
Foto: Printscreen/RTS

agresija hrvatske vojske

MASAKR NAD SRBIMA NIJE ZABORAVLJEN! Miodrag Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene u Medačkom džepu

Društvo -

U tri srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj ubijeno je 88 Srba, među kojima 36 civila

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta traži da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrene krivični postupak protiv pripadnika hrvatske vojske za monstruozna ubistva Srba tokom i posle zločinačke akcije „Medački džep“.

U tri srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj ubijeno je 88 Srba, među kojima 36 civila.

Hrvatska vojska je izvršila agresiju na navedena sela 9. septembra 1993. godine koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za jezive zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenciima osuđen je jedan od komandanata hrvatske vojske Mirko Norac na ponižavajućih 6 godina i još trojica pripadnika hrvatske vojske koji su dobili ukupno sramnih 11 godina zatvora.

Navedene skandalozne presude jasan su pokazatelj da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno već je u funkciji opravdanja lažnog mita o domovinskom ratu prema kome su Srbi bili agresori i zločinci a Hrvati žrtve i oslobodioci.

Linta ističe da Srbija ne sme da odustane od procesuiranja ratnih zločina nad našim narodom i treba da pošalje jasnu poroku da se nijedan ratni zločinac ne može i ne sme osećati sigurno.

Odnos prema zločinačkoj akciji „Medački džep“, kao i prema drugim zločinačkim akcijama, jedan je od mnogih dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom i ustaškom prošlošću.

U Hrvatskoj se slave ratni zločinci a ulice i razne institucije nose imena pripadnika hrvatske vojske koji su počinili zločine nad Srbima.

Konstantno se omalovažavaju i negiraju srpske žrtve s ciljem da se opravda brutalna laž o velikosrpkoj agresiji.

Porodice srpskih žrtava nisu dobile obeštećenje. U Hrvatskoj nema političke volje da se rešava pitanje nestalih lica srpske nacionalnosti. Jasno je da zbog navedenih razloga i mnogih drugih nije moguće govoriti o iskrenoj saradnji i uspostavljanju poverenja između dve države.

Linta je prisustvovao parastosu koji je danas služen u crkvi Svetog Marka u Beogradu za Srbe ubijene u zločinačkom pohodu hrvatske vojske na srpska sela u Medačkom džepu, pre tačno 28 godina.

Posle parastosa, u Tašmajdanskom parku je položeno cveće na spomen ploču stradalim Srbima. Organizator je kao i svake godine Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track