OSTACI KUĆA IZ KAMENOG DOBA OTKRIVENI NA JUGU SRBIJE: Istraživanja arheologa kod Lebana mogu da promene istoriju CELE EVROPE
Foto: screenshot RTS

važno otkriće

OSTACI KUĆA IZ KAMENOG DOBA OTKRIVENI NA JUGU SRBIJE: Istraživanja arheologa kod Lebana mogu da promene istoriju CELE EVROPE

Srbija -

Tim srpskih i austrijskih arheologa pre tri godine otkrio je u blizini Caričinog grada naselje iz doba neolita.

Dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju da je lokalitet Svinjarička Čuka ključan za razumevanje procesa neolitizacije u jugoistočnoj Evropi.

Na Svinjaričkoj Čuki na manje od dva metra dubine vidljivi su stubovi i ognjišta kuća. U njima ostaci keramike, rogova, kamena, pronađeni su i delovi posuda, figurine, oruđe za rad... Dokaz o životu prvih zemljoradnika i stočara na području lebanske opštine u doba neolita.

- Bavim se istraživanjem žrvnjeva. Pratim tragove na kamenu na osnovu kojih mogu da utvrdim kako su se mlele na primer žitarice, krupnije ili sitnije, zatim koliko dugo su korišćeni žrvnjevi. Takođe pratim i supstance koje su ljudi u doba neolita koristili u ishrani - objašnjava Laura Ditrih sa Instituta za arheologiju u Berlinu.

Prezadovoljni su dosadašnjim rezultatima koji ukazuju na to da su centralni Balkan - posebno Srbija - još od praistorije važan koridor za migraciju stanovništva.

1 / 7 Foto: screenshot RTS

- Cilj projekta je pokušaj da se rekonstruiše dolazak neolita u Evropu prateći tokove reka Vardar i Morava. Svinjarička Čuka ima ključnu ulogu u razumevanju širenja neolita od Anadolije ka Evropi. Značaj lokaliteta se ogleda u tome što mi već sada imamo saznanja kako su izgledale prve zemljoradničke kuće i koju su stoku čuvali, a znamo i da su imali organizovanu biljnu proizvodnju - navodi direktorka Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju u Beču Barbara Horejš.

Na terenu i analizama u laboratoriji naši i austrijski stručnjaci utvrđuju datume kulturnih slojeva lokaliteta Svinjarička Čuka. Dve kuće deli metar zemlje i 4.500 godina.

- Svinjarička Čuka je višeslojni arheološki lokalitet koji pored nalaza iz mlađeg kamenog doba sadrži arheološki materijal iz metalnih doba kao što su bakarno doba, bronzano doba i gvozdeno doba - ističe viši kustos-arheolog Narodnog muzeja Leskovac Vladimir Stevanović.

Ovo su prva sistematska istraživanja praistorije doline Južne Morave koja će obogatiti zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu. Uz podršku austrijskog naučnog fonda i Akademije nauka otkrivanje tajni Svinjaričke Čuke trajaće još pet godina.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track