TRIBINA SAVEZA UDRUŽENJA BORACA SRBIJE U KRALJEVU: Borci veterani potomcima u gradu-heroju
Foto: Kurir/J.S.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane

TRIBINA SAVEZA UDRUŽENJA BORACA SRBIJE U KRALJEVU: Borci veterani potomcima u gradu-heroju

Srbija -

Tribina pod nazivom „Upoznajmo se“, Saveza udruženja boraca Srbije (SUBOS), kao deo projekta „Borci veterani potomcima“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i lokalne samouprave, održana je večeras u sedištu Gradske uprave u Kraljevu.

Po rečima Ilije Todorova, general-majora u penziji i predsednika ovog Saveza, SUBOS postoji skoro dve godine i, iako je mlad, ima tradiciju veteranskih udruženja.

Kraljevo
foto: Kurir/J.S.

- Osnivači SUBOS-a su četiri udruženja elitnih iliti specijalnih udruženja vojske i policije: 63. padobranska brigada, Udruženje JSO, Udruženje žandarmerije i Udruženje 72. specijalne brigade, a cilj nam je da sa drugim udruženjima i savezima izgradimo poseban odnos prema vojsci, odnosno da se borimo za socijalno - ekonomski status boraca, da vodimo brigu o njima, razvijamo i čuvamo tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, rekao je Kuriru general Ilija Todorov.

General Todorov istakao je da je Kraljevo kao grad među prvima izabran za održavanje tribine upravo zbog činjenice da je u svojoj dugogodišnjoj istoriji dao veliki doprinos slavi srpskog oružja, jer je veliki broj ljudi sa njegove teritorije učestvovao u ratnim dejstvima.

- Kraljevo je u svim ratovima koji su vođeni do danas dao mnogo žrtava i mnoge heroje i, što se nas tiče, prepoznatljiv je kao grad heroj. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi, posebno gradonačelniku i njegovom timu na podršci, a Raški okrug je prva tačka sa koje polazimo da javnosti predstavimo naš Savez. U narednom periodu posetićemo još nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije, a u Beogradu završiti održavanje tribina, dodao je Todorov.

On je naglasio da je za godinu dana aktivnog rada, Savezu pristupilo još desetak organizacija veterana i taj trend se nastavio, tako da, zajedno sa njim, deluju i mnoga udruženja ratnih vojnih invalida i udruženja porodica palih boraca.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu Vojislav Vukašinović kazao je Kuriru da bi SUBOS u bliskoj budućnosti mogao da postane krovna organizacija svih veterana u Srbiji.

Kraljevo
foto: Kurir/J.S.

- Drago nam je da je prva tribina održana u našem, slobodarskom gradu, kako bismo svi zajedno iz grada na Ibru krenuli u borbu za bolji položaj svih srpskih ratnika. Najveći doprinos moramo pružiti učesnicima ratova, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, a SUBOS, kao relevantan pregovarač sa državom, nadamo se da će uspeti da reši sve njihove probleme jednom za svagda, poručio je Vukašinović.

U ime lokalne samouprave, goste i učesnike večerašnje tribine SUBOS-a, borce - veterane ratova od 1991. do 1999. godine, pozdravio je Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

(Kurir.rs/J. S. FOTO: J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track