ODLAZAK VELIKOG PRIJATELJA SVIH, A NAROČITO DECE: Kruševac žali za Minjom Subotom (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

ODLAZAK VELIKOG PRIJATELJA SVIH, A NAROČITO DECE: Kruševac žali za Minjom Subotom (FOTO)

Srbija -

Opraštajući se u ime Kulturnog centra Kruševac, od kompozitora, muzičara, fotografa, diplomiranog inženjera elektrotehnike, dugogodišnjeg saradnika i prijatelja Minje Subote, direktorka KCK Violeta Kaplarević zahvalila se autoru divnog, alternativnog sveta u kojem su odrastale mnoge generacije.

"Bio je sinonim odrastanja i mog i generacija pre i posle mene. Pamtiću ga po Telefonijadi i Povrćijadi, sve nas je učio da su 'deca ukras sveta', kroz maštu smo išli u Afriku, godinama se spuštali niz 'Muzički tobogan', kultnu emisuju koja je trajala gotovo pune dve decenije. On je deci Kruševca priredio nezaboravan doček Nove godine u programu Zimske toboganske igrarije, bio je gost Pesničkog fijakera a otvorio je Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga 2017 godine. Čarobni svet muzike koji je ostavio iza sebe amanet su za sve buduće generacije", izjavila je čelnica ove kulturne ustanove.

Minja Subota
foto: privatna arhiva

Minja Subota je bio odličan saradnik i na svoj način "mecena" mnogobrojnih kulturnih dešavanja za decu u Kulturnom centru Kruševac. Imao je sjajnu saradnju sa pesnicima i stvaraocima iz kruševačkog kraja, a posebno plodnu saradnju ostvario je sa istaknutim kruševakim pesnikom za decu Momirom Dragićevićem.

Minja Subota
foto: privatna arhiva

"Ne mogu nikada da zaboravim kada me je ratne 1999. godine pozvao Minja Subota da učestvujem na Beogradskom proleću na Trgu Republike sa pesmom 'Školska tabla', koju je pevala solistkinja Tamara Tomić. Bio je hrabar, smeo, patriota i u tim teškim vremenima NATO agresije na Srbiju. Veliki čovek, umetnik, kompozitor, solista, ostavio nas je da tugujemo za svakim njegovim osmehom, kojim nas je darivao, stihom i tonom, koji mi još uvek odzvanja sa 'Muzičkog tobogana' u kojem sam učestvovao dva puta, sa pesnikom Draganom Lukićem i sa muzičarem Nenadom Milosavljevićem Nešom Galijom".

Minja Subota
foto: privatna arhiva

Iza Minje Subote ostala je velika praznina, jer je bio čovek jedinstvene pojave u kulturi i umetnosti. Veliki gospodin, odani prijatelj dece i svega onoga što čini radosnim dečija srca. Putuj dragi prijatelju sa svojim velikim Toboganom. Mi smo zajedno i uvek sa tobom u mislima i sećanjima.

Hvala ti na svemu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track