Najnovije vesti

ČISTA ZEMLJA: Izložba umetnika iz Kine pred vranjskom publikom
Foto: Kurir/T.S.

ČISTA ZEMLJA: Izložba umetnika iz Kine pred vranjskom publikom

Srbija

Izložba “Čista zemlja”, umetnika iz Kine, biće otvorena u ponedeljak u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju. Organizatori su Galerija “Čedomir Krstić“ Pirot i Narodni muzej Vranje zahvaljujući inicijativi i dobronamernosti In Fong Ivon, umetnika poreklom iz Hong Konga.

Radmila Vlatković, muzejski savetnik istoričar umetnosti direktor Galerije “Čedomir Krstić“ u Pirotu, In Fong Ivon umetnik i Maja Aleksić v.d. direktora Narodnog muzeja Vranje, otvoriće izložbu umetnika iz Kine “Čista zemlja”.

“Urezane u liticama iznad reke Daćuen, pećine Mogao jugoistočno od oaze Dunhuang, u današnjoj provinciji Gansu u Kini, čine najveću, najbogatiju i najduže korišćenu riznicu budističke umetnosti na svetu.

izložba, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Pećine su blisko povezane sa istorijom transkontinentalnih odnosa i širenjem budizma po Aziji. Vekovima je oaza Dunhuang, blizu koje se Put svile račvao na dva kraka prema zapadu, uživala privilegiju da bude relejna stanica na kojoj se ne trguje samo robom, već i idejama.

Prva pećina u Mogaou nastala je 366. godine. Aktivnosti ukopavanja pećina i izgradnje hramova cvetale su od 4. do 14. veka. Očuvane 492 pećine sadrže murale na oko 45000 kvadratnih metara i više od 2000 oslikanih skulptura.

Kao dokaz evolucije budističke umetnosti u severozapadnom regionu Kine, pećine Mogao imaju istorijsku vrednost bez premca. Ovi radovi pružaju obilje materijala koji prikazuje različite aspekte politike, ekonomije, kulture, religije i svakodnevnog života u zapadnoj Kini. Jedinstveni umetnički stil umetnosti Dunhuanga nije samo spajanje Han-kineske umetničke tradicije i stilova iz drevnih indijskih i gandarskih običaja, već i integracija umetnosti naroda Centralne Azije - poput Turaka, starih Tibetanaca i drugih kineskih etničkih manjina.

izložba, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Pećine Mogao su upisane u listu svetske baštine 1987. godine. Zadovoljstvo nam je što uz izložbu „Čista zemlja“ možemo da prikažemo publici u Srbiji i izbor vernih reprodukcija sa detaljima nekih zidnih slika iz pećina Mogao, jer je poseta ovoj kulturnoj i umetničkoj riznici inspirisala izložbu „Čista zemlja“, navode organizatori iznoseći podatke o kulturnom i umetničkom blagu pećina Mogao.

Otvaranje izložbe zakazano je za 14 sati i 30 minuta.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja