U pomoravskim školama sto prvaka manje nego lane
Foto: Beta

U pomoravskim školama sto prvaka manje nego lane

Srbija -
Najviše đaka prvaka ima Jagodina 769, zatim Paraćin 512, Ćuprija 208, Svilajnac 205, Despotovac 169 i Rekovac 90

JAGODINA - U osnovnim i srednjim školama šest gradova Pomoravskog okruga ove školske godine biće oko 25.150 učenika, dok je prvaka stotinak manje nego prošle školske godine, rekao je danas načelnik Školske uprave u Jagodini Života Starčević.

Ukupan broj đaka je otprilike na prošlogodišnjem nivou, a u prvi razred pomoravskih osnovnih škola kreće 1.953 đaka, rekao je Starčević.

U prvi razred srednje škole krenuće 2.289 učenika. Najviše đaka prvaka ima Jagodina 769, zatim Paraćin 512, Ćuprija 208, Svilajnac 205, Despotovac 169 i Rekovac 90. U prvi razred srednjih škola u Jagodini kreće 820 učenika, u Paraćinu 576, Svilajncu 331, Ćupriji 330, Despotovcu 144 i Rekovcu 88.

Ove školske godine, naveo je Starčević, primetan je veći priliv dece iz drugih okruga, a najviše interesovanja pokazali su za srednje poljoprivredne škole u Svilajncu i Rekovcu, jagodinsku i ćuprijsku Gimnaziju i Medicinsku školu u Ćupriji.

Načelnik Školske uprave kaže da su sve škole leto iskoristile da poboljšaju uslove rada uz pomoć Ministarstva prosvete i lokalnih samouprava.

Škole su okrečene, popravljeni su krovovi i otklonjeni brojni nedostaci koji su se pojavili u vreme zime i vanrednog stanja kada su bili veliki snegovi. Mnoge škole su preko projekata renovirale i adaptirale svoje prostorije, a među njima je i jagodinska Osnovna škola "Milan Mijalković", kazao je Starčević.

U renoviranu školu, koja je delom uništena nakon ekspolozije kotla, krenuće i učenici Poljoprivredne škole u Rekovcu, dok đaci osnovne škole u Ribaru kod Jagodine očekuju završetak izgradnje nove školske zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track