DANI SRPSKE U SRBIJI: Delegacija opštine Novo Goražde posetila Kraljevo
Foto: Kurir.rs/J.S.

manifestacija

DANI SRPSKE U SRBIJI: Delegacija opštine Novo Goražde posetila Kraljevo

Srbija -

U sklopu manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koja se realizuje u 11 gradova i opština Srbije od 22. do 29. septembra, grad Kraljevo u petak posetila je delegacija Opštine Novo Goražde, predvođena načelnicom Milom Petković, kao i predstavnici Predstavništva Republike Srpske.

- Uvek nam je veliko zadovoljstvo kada dočekujemo goste iz Republike Srpske. Mi smo pre dve godine posetili Novo Goražde, povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, a danas smo razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje kulturne i sportske saradnje i o tome kako privrednici iz Novog Goražda i Kraljeva mogu da uspostave saradnju, rekao je ovom prilikom dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Kraljevo, Dani Srpske u Srbiji
foto: Kurir.rs/J.S.

Terzić je istakao da smo jedan narod i da je veoma važno da saradnja između Srbije i Srpske bude intenzivna, svakodnevna, a da opštine i gradovi treba da uspostavljaju što čvršću saradnju sa gradovima iz Republike Srpske.

Kraljevo, Dani Srpske u Srbiji
foto: Kurir.rs/J.S.

- Drago nam je što smo u poseti našem bratskom gradu Kraljevu, sa kojim negujemo dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj manifestacije jeste da gradovi i opštine iz Republike Srpske, koji imaju potpisane sporazume ili bratske odnose sa gradovima i opštinama iz Srbije, održe sastanke i predstave turističke, privredne i kulturne potencijale sa kojima raspolažu, kazala je Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Kraljevo, Dani Srpske u Srbiji
foto: Kurir.rs/J.S.

Po njenim rečima, Kraljevčanima su na štandu u centru grada u petak prezentovani turistički potencijali Republike Srpske, Novog Goražda, kao i Goraždanske štamparije koja je radila u periodu od 1519. do 1523. godine, i bila prva štamparija na prostoru Bosne, a druga na prostoru Zapadnog Balkana.

- To je nešto čime se mi ponosimo, kako mi, tako i ceo srpski narod, jer je ta štamparija u to vreme čuvala hrišćansku veru i čuvala naš srpski identitet. Mi smo mala opština, ali se nadam da ćemo sa Kraljevom uspostaviti i privrednu saradnju, naglasila je Mila Petković.

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", u petak se na repertoaru Kraljevačkog pozorišta našla predstava Pozorišta "Putujući glumac" i Kulturnog centra Istočno Sarajevo - "Sedmi dan".

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track