DANI RUSIJE: Veliki jubilej, 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog obeležava se i u Subotici
Foto: N.H.

svečano

DANI RUSIJE: Veliki jubilej, 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog obeležava se i u Subotici

Srbija -

PALIĆ – SUBOTICA – Sinoć je u okviru Dana Rusije u Srbiji, na Velikoj terasi na Paliću održan jedinstven koncert putujućeg orkestra „Dobranoć“, u organizaciji društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“ Subotica i Grada Subotica.

Dani Rusije u Subotici
foto: N.H.

Povodom obeležavanja velikog jubileja pravoslavnog sveta, 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, svetitelja, vojskovođe i državnika, održana je još jedna manifestacija u Gradskoj kući, slava subotičkog društva Aleksandar Nevski, uz umetnički program, nastup umetnice Ivane Žigon, hora SPC-a Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz Subotice, „Sv. Roman Melod“.

Alla Bartošić, predsednica društva „Aleksandar Nevski“, pozdravila je i goste iz drugih društava srpsko-ruskog prijateljstva i asocijacije vojvođanskih društava Puškin.

Sava Stambolić, šef kabineta gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, govorio je veličini Aleksandra Nevskog i naglasio značaj jubileja za pravoslavlje i relacije prema današnjoj situaciji u Rusiji i Srbiji i povezivanja prošlosti i sadašnjosti, kroz spomeničko nasleđe i istorijsko pamćenje.

Dani Rusije u Subotici
foto: N.H.

Nastupili su i studio estradnog baleta „Mon Miraž“ koreografa Olge Pugačove, plesni studio „Olena“, a Ivana Žigon je posebno dirnula publiku svojim poetsko-muzičkim tačkama, praćenim zanimljivim detaljima iz Rusije, na video-bimu.

Sinoćni koncert ansambla „Dobranoć“, na Paliću je poklon Subotici, Ministarstva kulture Ruske Federacije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, navode organizatori.

„Ansambl „Dobranoć“ je pravi putujući orkestar našeg doba. Muzičari putuju po svetu, sviraju i komuniciraju sa muzičarima iz drugih zemalja. U pauzama između putovanja, izbacuju na CD-ove sve što su naučili za to vreme. I sada je već teško odrediti, kada se ruske plesne pesme zamenjuju balkanskim“, kaže za Kurir Golub Karaman iz subotičkog srpsko-ruskog društva Aleksandar Nevski.

Orkestar „Dobranoć“ dobitnik je više značajnih nagrada, Russian World Music Awards 2019 i nagrade nemačkih kritičara, za najbolji album u Nemačkoj iste godine, u kategoriji Folk &Singer.

Dani Rusije u Subotici
foto: N.H.

Na Paliću su izveli narodne pesme ruskih Roma, srpske, ruske, poljske i moldavske narodne muzike, Mercedes Kolo - muzika Siniše Tufegžića, Skobarja, ruska narodna, Užičko kolo, pesme kozaka i druge. Umetnički direktor ansambla je Dmitrij Hramcov, koji je i violinista orkestra, s klarinetom, saksofonom, trubom, balalajkom, bendžom, klavirskom harmonikom, tubom i bubnjevima. Publika je na Paliću uživala u muzici koju retko ima prilike da čuje, što govore osmesi na njihovim licima, a organizatori su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjom srpsko-ruskog društva Subotica sa najvišim državnim i ruskim institucijama i predstavnicima kulture.

(Kurir.rs/N. H. )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track