GRAD LOZNICA PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Po 350.000 dinara za još 2 para
Foto: T. Ilić

natalitet

GRAD LOZNICA PODRŽAVA VANTELESNU OPLODNJU: Po 350.000 dinara za još 2 para

Srbija -

Naknada troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) odobrena je za još dva para posle današnjeg zasedanja nadležne komisije Grada Loznice. Kako je potvrđeno iz gradskog Odeljenja za društvene delatnosti stigla su dva zahteva i oba su odobrena uz maksimalan iznos od po 350.000 dinara.

Loznica je ove godine za VTO u gradskom budžetu planirala šest miliona dinara, milion više nego prethodne kada je uvedena ova praksa, što je dovoljno da maksimalan iznos dobije sedamnaest parova.

Do sada se nadležna komisija, sa današnjim zasedanjem, okupila četiri puta i ukupno podržala svih deset parova koji su joj se obratili. Dva para dobila su maksimalan iznos u junu i julu, četiri u avgustu i sada još dva imaju mogućnost da vantelesnom oplodnjom dođu do potomstva. Prošle godine je maksimalnih 350.000 dinara dobilo četrnaest parova, a pravo na VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za taj postupak preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada posle rođenja prvog deteta nema druge trudnoće prirodnim putem.

U budžetu su sada za VTO ostala još dva i po miliona dinara tako da još sedam parova može dobiti maksimalan iznos naknade troškova, a u lokalnoj samoupravi se nadaju da će sav predviđeni novac biti utrošen i da će grad naredne godine biti bogatiji za bar sedamanest novih beba.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja