Najnovije vesti

MEDICINARI DOMA ZDRAVLJA U TUTINU OSTALI BEZ POSLA: Direktor odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 zdravstvena radnika!
Foto: Zorana Jevtić

Problem

MEDICINARI DOMA ZDRAVLJA U TUTINU OSTALI BEZ POSLA: Direktor odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 zdravstvena radnika!

Srbija
20:58h

Zdravstveni radnici u pismu podsećaju da je sredstva za realizaciju projekta obezbedila Opština Tutin i istovremeno mole predsednika Srbije da preko nadležnih institucija utiče da se građanima Tutina obezbedi prekopotreban zdravstveni kadar

Nekoliko zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Tutinu obratilo se javnosti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog, kako su naveli, "ugrožavanja javnog zdravlja građana opštine Tutin".

Oni su u pismu naveli da sistem javnog zdravlja otežano funkcioniše "zbog ličnog interesa i samovolje" direktora Doma zdravlja dr Kemala Ćorovića i "neukosti" pravne službe Doma zdravlja u Tutinu.

Dr Kemal Ćorović
Dr Kemal Ćorovićfoto: Zorana Jevtić

Zdravstveni radnici u pismu navode da je dr Ćorović ostavio bez posla i egzistencijalno ugrozio 24 medicinska radnika u pomenutom Domu zdravlja, koji su bili angažovani projektom Opštine Tutin "Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite".

U pitanju su četiri lekara i po deset medicinskih sestara i pomoćnih medicinskih radnika.

Medicinski radnici su podsetili da su navedenim projektom više puta bili angažovani po svim linijama rada u kovid ambulanti i ostalim ambulantama, naročito u periodu složene epidemiološke situacije u opštini Tutin, koja još uvek traje i odnosi žrtve.

Pismo medicinara iz Tutina predsedniku Aleksandru Vučiću
Pismo medicinara iz Tutina predsedniku Aleksandru Vučićufoto: Privatna Arhiva

Radnici dalje navode da je direktor Ćorović, uz konsultacije sa pravnom službom Doma zdravlja, odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 medicinska radnika u okviru pomenutog projekta, stavljajući lični interes iznad opšteg - zdravstvena zaštita građana Tutina, unapređenje pružanja zdrastvenih usluga desetkovanog medicinskog kadra u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Na kraju, zdravstveni radnici u pismu podsećaju da je sredstva za realizaciju pomenutog projekta obezbedila Opština Tutin i istovremeno mole predsednika Srbije da preko nadležnih institucija utiče da se građanima Tutina obezbedi prekopotreban zdravstveni kadar.

Direktoru Ćoroviću pismom se obratio i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, koji navodi da potreba za angažovanjem zdravstvenih radnika itekako postoji kao i da se ovim projektom omogućava pružanje zdravstvene zaštite i potpomaže desetkovani zdravstveni kadar.

Sindikat je zatražio da direktor "bez odlaganja" postupi po predmetu i obezbedi preko potrebni zdrastveni kadar.

Pismo Sindikata lekara i farmaceuta Srbije direktoru Kemalu Ćoroviću
Pismo Sindikata lekara i farmaceuta Srbije direktoru Kemalu Ćorovićufoto: Privatna arhiva

Reagovala je i Opština Tutin koja je u dopisu Domu zdravlja navela da su rebalansom budžeta "predviđena sredstva" za nastavak finansiranja projekta Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite, i podsetila da je na godišnjem nivou predviđeno preko 16 miliona dinara.

Obaveštenje Opštine Tutin Domu zdravlja
Obaveštenje Opštine Tutin Domu zdravljafoto: Privatna arhiva

Oštećeni medicinski radnici nadaju se da će problem uskoro biti rešen i da će se ovih dana vratiti na posao.

Tutin, pismo, zdravstvo
foto: Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja