OD SOFKE DO NEJRE: Početak Borinih pozorišnih dana odložen za subotu
Foto: Kurir/T:S.

vranje

OD SOFKE DO NEJRE: Početak Borinih pozorišnih dana odložen za subotu

Srbija -

Izvođenje predstave "Nečista krv" Narodnog pozorišta iz Beograda, odlaže se zbog bolesti člana ansambla predstave, saopšteno je iz Pozorišta "Bora Stanković".

Predstava "Nečista krv", Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića trebalo je da večeras otvori festival.

Festival 41."Borini pozorišni dani" biće održan pod sloganom "Od Sofke do Nejre".

pozorište Bora Stanković, Vranje
foto: Kurir/T:S.

U Pozorištu "Bora Stanković" u Vranju, za subotu je pomereno i otvaranje izložbe "125 godina pozorišnog života Vranja", na kojoj će biti izložene fotografije iz arhive pozorišta.

Pre izložbe, u foajeu pozorišta, biće otkrivena fotografija Radoslava Radivojevića, dugogodišneg direktora i utemeljivača festivala "Borini pozorišni dani".

"Obaveštavamo vas da se za večeras najavljeno izvođenje predstave "Nečista krv" Narodnog pozorišta iz Beograda odlaže, zbog bolesti člana ansambla predstave. Sve aktivnosti, planirane za večeras, (otvaranje izložbe i festivala 41. "Borini pozorišni dani"), biće pomereno za subotu, 23.oktobar 2021.godine. Hvala na razumevanju", saopšteno je iz vranjskog Pozorišta.

pozorište Bora Stanković, Vranje
foto: Kurir/T:S.

Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Savić u takmičarski deo uvrstio je sedam pozorišnih komada.

"Sve predstave su posvećene muško ženskim odnosima unutar i izvan braka, preispitivanje uloge porodice u društvu, kritičko- fenomenološko preispitivanje položaja žene u našem društvu od Sofke do njene dvadesetprvovekovne bliznakinje po stradanju i usudu, a to je Nejra", kazao je Savić na predstavljanju novog koncepta i novog vizuelniog identiteta ovogodišnjeg festivala "Borini pozorišni dani".

U subotu, 23. oktobra, je komad "Pučina", po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca beogradskog JDP-a i u režiji Egona Savina. Ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju predstavu "Ana Кarenjina", Novosadskog pozorišta, po motivima istoimenog dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. U ponedeljak 25. oktobra Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine izvešće komad "Ivanovo samoubistvo", rađen po motivima Čehova u režiji Davida Alića. U utorak, 26. oktobra, glumci beogradskog Ateljea 212 predstaviće se pozorišnim komadom "64" Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava "Ako dugo gledaš u ponor", Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića.

pozorište Bora Stanković, Vranje
foto: Kurir/T:S.

Nagrade "Borisav Stanković" za najbolju predstavu po oceni žirija, najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju dramatizaciju, dramaturgiju ili adaptaciju biće uručene poslednjeg dana festivala, 28. oktobra.

Na festivalu će biti proglašena najbolja predstava po oceni publike, koja od ove godine nosi ime dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta i utemeljivača festivala "Borini pozorišni dani", Radoslava Radivojevića.

U čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom "Placebo", po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić. Pokrovitelji festivala i ove godine su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja