VEK I PO TRAJANJA: Veliki jubilej lozničke Gimnazije Vuk Karadžić
Foto: T.Ilić

institucija

VEK I PO TRAJANJA: Veliki jubilej lozničke Gimnazije Vuk Karadžić

Srbija -

LOZNICA – Loznička Gimnazija ’’Vuk Karadžić’’ u skladu sa epidemijskim merama danas (8.11) obeležava veliki jubilej,150 godina od njenog osnivanja, ali će prema rečima direktora Darka Nestorovića, kada se steknu bolji uslovi biti održana svečana akademija za 150 rođendan i Dan škole na način kako jedna ovakva obrazovna ustanova i zaslužuje. Povodom veka i po trajanja gimnaziju je posetio pomoćnik gradonačelnika LjubinkoĐokić koji je kazao da je Grad Loznica ‘’ponosan što ima ovakvu školu koja je iznedrila na stotine doktora nauka koji su rasuti po celom svetu’’ i čiji su učenici na ‘’najbolji način predstavljali ne samo školu nego i Loznicu daleko od granica Srbije’’.

Loznica
foto: T.Ilić

- Gimnazija je počela sa radom 1871. godine na osnovu odluke Narodne skupštine kneževine Srbije, a u svom 150 godišnjem radu imala je nekoliko prekida, zbog dva svetska rata kao i nekih naredbi prosvetnih vlasti. Isticala se u početku po posebno dobro opremljenom bibliotekom, opremom za pojedine predmete, imala je čak i đački bioskop i brojne aktivne podmladtke. Grad je iz budžeta izdvajao sredstva za rekonstrukciju krova, fasadne stolarije, zamenu podova u nastavničkoj kancelariji, fuskulturnoj sali, za sve ostalo kako bi škola izgledala kao što dolikuje jednoj gimnaziji. Želja gradske uprave bila je da za današnji jubilej škola ima završenu novu fiskulturnu salu, međutim, zbog usaglašavanja idejnog rešenja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, pošto je ova zgrada pod njegovom zaštitom, to se odužilo. Pri kraju je izrada projekta za građevinsku dozvolu, a u budžetu smo obezbedili 23 miliona dinara da što pre idemo sa javnom nabavkom za izvođača radova – kazao je Đokić.

Loznica
foto: T.Ilić

Direktor Nestorović, kaže da škola ima 81 zaposlenog i 700 učenika koji pohađaju tri smera, prirodno- matematički, druđštveno-jezički i računarski, odnosno smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i matematiku, a u ovoj školskoj godini maturiraće prva generacija IT smera. Svake godine, pa i u ovim pandemijskim uslovima učenici ove škole ostvaruju zavidne rezultate osvajajući prve, druge, treće republičke nagrade na takmičenjima iz svih predmeta, rade školske sekcije, i svi zaposleni maksimalno se trude da realizuju nastavni program i u ovim otežanim uslovima, ističe direktor.

- Naredne godine. dobićemo od našeg grada fiskulturnu salu po najnovijim standardima, tako da ćemo biti obrazovno-vaspitana ustanova koja će imati sve uslove za rad. Nadam se da ćemo nastaviti da čuvamo lik i delo Vuka Karadžića i da nižemo uspehe i u narednim godinama – kazao je on.

Loznica
foto: T.Ilić

Gimnazija u Loznici svečano je otvorena 30. avgusta 1871, do 1948. nosi naziv Državna realna gimnazija, a od 1. januara 1948. Gimnazija ‘’Vuk Karadžić’’. Za sto godina postojanja odlikovana je Ordenom zasluga za narod, Vukovu nagradu dobila je za 1997, a povelje tadašnje Skupštine opštine Loznice 2001.godine. Ogranak Vukove zadužbine u školi postoji 19 godina, a svake godine iz štampe izlaze gimnazijske novine ‘’Vukov glasnik’’, list sadašnjih i bivših gimnazijalaca i profesora škole, pa je upravo objavljen 51. broj. Inače, planirano je i izdavanje monografije škole za period 1871−2021.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track